Go Back

Gorenjska zaseka

Domača Zaseka s ptujsko čebulo je jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Zaseka je izvrsten namaz na kruhu ali pa kot zabela za številne jedi, ki jo pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna pod vodstvom chefa Marka Žagarja.

Sestavine
  

  • Sveža slanina
  • Sol
  • Poper
  • Česen

Navodila
 

  • Svežo slanino narežem na do pol metra in 10 do 20 cm dolge kose.
  • Začinim s soljo in mletim poprom ter nadrgnem z strtim česnom.
  • V poljubno posodo, ki naj bo dovolj široka jih zlagam eno na drugo, da so ravne).
  • Vse skupaj naj nato počiva na hladnem prostoru 2-3 dni, da se primerno nasolijo.
  • Nato slanino prekadim v dimni kamri in jo sušim na zraku še 14 dni do 1 meseca odvisno od debeline slanine.
  • Slanino nasekljam ali grobo zmeljem in jo shranim v dežo. Pri tem jo tlačim, da iz zaseke iztisnem ves zrak.
  • Zaseko hranim na hladnem.

Opombe

Zaseka je izvrsten namaz na kruhu ali pa kot zabela za številne jedi.
Vrsta jedi Hladnje predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska