Zaseka je izvrsten namaz na kruhu ali pa kot zabela za številne jedi, ki jo pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Sestavine
Sveža slanina
Sol
Poper
Česen
Navodila
Svežo slanino narežem na do pol metra in 10 do 20 cm dolge kose.
Začinim s soljo in mletim poprom ter nadrgnem z strtim česnom.
V poljubno posodo, ki naj bo dovolj široka jih zlagam eno na drugo, da so ravne).
Vse skupaj naj nato počiva na hladnem prostoru 2-3 dni, da se primerno nasolijo.
Nato slanino prekadim v dimni kamri in jo sušim na zraku še 14 dni do 1 meseca odvisno od debeline slanine.
Slanino nasekljam ali grobo zmeljem in jo shranim v dežo. Pri tem jo tlačim, da iz zaseke iztisnem ves zrak.
Zaseko hranim na hladnem.
Opombe
Zaseka je izvrsten namaz na kruhu ali pa kot zabela za številne jedi.