Frtalja je narejena iz stepenih jajc, moke in različnih zelišč ter dodatkov. Lahko je soljena ali sladkana, odvisno od ostalih sestavin
nož
deska za rezanje
nizka kozica - ponev
kuhalnica
- 1 kos čebula
- 1 strok česen
- 1 šopek šparglji
- 1 ščepec soli
- ščepec poper
- 1 žlica olje olivno extra deviško
- 3 kos jajca
Šparglje na hitro operem in jih nalomim na cca 3 do 5 cm od vrha proti dnu kolikor gre. Vršičke in najmehkejše dele prišparam za na koncu. Ker so tako zelo mehki jih bom dodal na koncu z jajci
Olesenele dele zavržem ali pa jih uporabim za jušno osnovo
-
V nizki kozici na olivnem olju na hitro prepražim prvo spodnje dele, nato višje, itd
Popram
Jajca ubijem v skledo
Jajca dodam špargljem in hkrati dodam še vršičke špargljev, ki sem jih prišparal prej
Premešam
Solim
Postrežem in začinim z svežim peteršiljem
Jed lahko pripravite tudi na maslu, svinjski masti ali kaki drugi maščobi
Frtalja je slovenska narodna jed, ki izvira iz Furlanije, in je v primorski kuhinji znana pod tem imenom. čeprav je drugod po Sloveniji bolj znana pod imenom omleta, palačinka ali šmorn, se frtalja bistveno razlikuje od vseh treh. Omlete ali palačinke tako namreč tanke in namazane, šmorn pa se predstavi kot zdrobljen aglomerat, a pri obeh masah navadno ne vsebuje zelišč; frtalja pa ima končno obliko torte, ki je visoka tudi preko 3 cm, v testu pa je vmešana zelišča, zelenjava ali suho meso, kot je narezana klobasa ali pršut.
Frtalja se naredi iz stepenih jajc, moke in različnih zelišč ter dodatkov. Lahko je soljena ali sladkana, odvisno od ostalih sestavin. Pri frtaljah je pomembno, da prevladujejo zelišča, medtem ko moka in jajca služijo le kot vezivo. Sveža zelišča so ključnega pomena za dober okus. Ko z mešanico sestavine frtaljo spečemo v visoki ponvi, v kateri smo predhodno razgreli maščobo, po navadi mast ali olje. Med peko je pomembno obračanje frtalje, da dobi značilen zlatorumen videz. Dobra frtalja mora biti debela vsaj en centimeter.
V nekaterih krajih, kot sta Volčji Grad in Temnica, je bila frtalja nekoč obvezna jed ob praznovanju 1. maja. To izvira iz vraže, da prva frtalja odganja modrase. Prva frtalja je bila običajno narejena s koromačem.
Danes se frtalje pogosto pojavljajo v lakih gostinskih ponudbah, saj so tako hitro pripravljene, sočne, okusne in raznolike. Postrežejo se lahko ob vseh priložnostih, kot prej poleg narezka ali kot samostojna glavna jed z omako ali kot prikuha ob pečenkah. Najpogosteje pa je priročna izbira kot izdatna malica ali kot popotnica na daljših izletih in pohodih.
Čas priprave 10 minutes mins
Čas kuhanja 20 minutes mins
Vrsta jedi jajčne jedi, Zelenjavne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska