Go Back

Mlečne kumare

Mlečne kumare, recept, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Sestavine
  

  • kumare
  • Sol
  • mleko
  • česen
  • krompir
  • kisla smetana
  • Mleko
  • Svinjska mast
  • Ocvirki
  • paprika v prahu
  • mleta kumina
  • kis

Navodila
 

  • V visoki kozici skuham neolupljen krompir
  • Kumare olupim in naribam na kolute, posolim in premešam ( pustim, da spustijo vodo)
  • Nasekljam česen
  • Mleko segrejem do vrelišča
  • kislo smetano, moko, sol in malce mleka zmešam
  • Vse skupaj zlijem v vrelo mleko in kuham še vsaj 7 minut
  • Kumare ožamem in jih dam v servirno skledo, potresem s česnom in mleto kumino
  • Mleko prelijem čez kumare, potresem z vročimi ocvirki, potresem z rdečo papriko v prahu in postrežem s olupljenim krompirjem
  • Krompir jemo z roko

Opombe

Mlečne kumare so tradicionalna jed, ki izvira iz Prekmurja in Štajerske regije v Sloveniji. Gre za preprosto mlečno jed z podmetom, ki jo prelijem čez narezane in odcejene kumare. Je odlična priloga krompirju v oblicah. ali pa za osvežilno solato, ki se pripravi iz svežih kumar, kisle smetane, česna in drobnjaka. Kumare olupim, narežem na tanke rezine in zmešam s kislo smetano, ki ji dodam nasekljan česen in drobnjak. Solato postrežem ohlajeno, kot prilogo k glavnemu jedem ali kot samostojno jed. Mlečne kumare so tako zaradi svoje preprostosti in okusnosti zelo priljubljena jed v štajerski regiji, žal pa jih ne najdemo na jedilnikih tradicionalnih slovenskih gostiln po državi.
Čas priprave 1 hour
Total Time 1 hour
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta, jedi na žlico, Krompirjeve jedi, Tople predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska