Svinjske parklje, repe, ušesa, glavo umijem in jih očistim ščetin.
Vse skupaj dam kuhat v visok lonec z osoljeno hladno vodo.
meso narežem na 3 x 3 ali manjše kose
Kuham na malem ognju
Narežem čebulo in jo na svinjski masti popražim do zlatorumene barve
Dodam ji narezano meso in pražim
Prepraženo stresem med parklje
Dodam jušno zelenjavo (narezano na male koščke), na drobno strt česen ter začimbe lovor, sol, cel poper.
Kuham toliko časa, da se meso oz. parklji zmehčajo in dodam belo vino (nekateri dodajo tudi šilce kisa).
Naredim podmet (zmešam moko in vodo) in zlijem v juho ter premešam, da se juha zgosti.
Po potrebi dodam sol ali vino in majaron.
Čisto na koncu dodam še kislo smetano, ki sem jo premešal z malo vode.
Štajerski kisli juhi daje prijetno aromo tudi narezana limona, ki pa je ne kuhajte več kot pol ure, ker zagreni. Juho lahko na koncu dekorirate s kislo smetano.