Go Back

Pečeni jurčki

Jurčki so okusni in zelo priljubljena goba, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Najbolj preprosta in priljubljena pa je pečena različica, kjer cele jurčke....

Sestavine
  

  • Jurčki - celi, zamrznjeni
  • Olje ali svinjska mast
  • Česen
  • Sol
  • Olivno olje - opcijsko

Navodila
 

  • V nizko kozico dam nekaj kapljic olja ali še bolje, svinjske masti.
  • Ko se kozica segreje, dam notri sveže jurčke ( ali na pol zamrznjene če ni sezona) in jih na pol pokrijem s pokrovko.
  • Vmes večkrat pretresem ali premešam in ponovno pokrijem.
  • Po nekaj minutah jih dam ven iz kozice, razrežem na četrtine in pečem naprej.
  • Na koncu dodam še česen, jih posolim in jih pokapam z malce olivnega olja.

Opombe

Nasvet
V zmrzovalniku lahko shranjujete cele jurčke, še bolje pa je, da jih razrežete na tanko.
Fino je, da zamrznjene jurčke date ven iz zmrzovalnika vsaj kakšne pol ure preden jih začnete pripravljati.
Jurčke obvezno pripravljamo na visoki temperaturi.
Jurčki so okusni in zelo priljubljena goba, ki jo lahko pripravimo na različne načine. Najbolj preprosta in priljubljena pa je pečena različica, kjer cele jurčke ( seveda male) popečemo v ponvi z malo olja ali masla.  Če so veliki je pomembno je, da so sveži in čvrsti, da jih lahko lepo narežemo na enakomerne rezine. Pečeni jurčki so odličen dodatek k mesu ali zelenjavi, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed. Priljubljeni so tudi v omakah ali kot nadev za testenine ali pite. Pečeni jurčki so enostavni za pripravo, hkrati pa okusni in zdravi jedi, saj vsebujejo veliko beljakovin, mineralov in vitaminov.
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta, Tople predjedi, Zelenjavne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska