V moko naredim jamico, dodam mlačno vodo, jajce, olje in sol ter zamesim mehko testo.
Testo dobro pregnetem, oblikujem v kroglo, ki jo premažem z oljem in pokrijem z večjo posodo. Počiva naj vsaj 1 uro.
Nadev: čemaž narežem na rezance ali nasekljam, dodam skuto, jajca, sol, kislo smetano (po potrebi sladkor, rozine, rum, limonino lupinico - če želim sladke štruklje) in premešam. Testo razvaljam na približno 3 mm debelo, pokapljam s stopljenim maslom in potresem z drobtinami.
Na tanko premažem z nadevom, naredim zvitek in ga zavijem v aluminijasto folijo ali moker prtiček.
Kuham v vreli, rahlo osoljeni vodi do 30 minut.
Štruklje vzamem iz vode in jih pustim počivati.
Narežem in jih prelijem z na maslu opraženimi drobtinami. Če so štruklji s sladkim nadevom, jih potresemo tudi s sladkorjem.