Odličen recept za škampovo juho, ki ga skupaj pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna, na katerih se nam lahko pridružite.
- Škampi
- Olivno olje
- Česen
- Drobtine
- Pasiran paradižnik ali (češnjev paradižnik ali mini pelati) - opcijsko
- Peteršilj
- Sol
- Sladka smetana - opcijsko
Na olivnem olju v nizki kozici z na hitro popečem škampe (in mini paradižnik) iz vseh strani.
Odstavim iz ognja.
Škampom ločim glave od repov (primem z eno roko za glavo in z drugo rep ter obrnem. Repke prihranim glave dam nazaj v kozico).
Dodam nasekljan česen, drobtine, pasiran paradižnik in zalijem z belim vinom.
Kuham 15 minut.
Med kuhanjem repke očistim oklepov.
S paličnim mešalnikom zmeljem vse oklepe - glave, klešče, itd. ter precedim skozi cedilo.
Dobim čisti škampov temelj.
Po potrebi dolijem malce vode ter kuham še 15 minut.
Juho legiram z malce sladke smetane (opcijsko), nalijem v krožnike dodam očiščene škampove repke in potresem z malce nasekljanega peteršilja.
Nasvet
Morda boste morali juho razredčit, ker bo drugače okus zelo močan, kar pa ni všeč vsakomur.
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, jedi na žlico, Sladkovodne in morske jedi
Vrsta kuhinje Slovenska