Go Back

Pečena polnjena - nadevana svinjska rebra

Nadevana - polnjena svinjska rebra ali prsa so odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah ali teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Jed, ki jo lahko pripravite skupaj z nami na kulinarični delavnici ali kulinaričnem teambuildingu.

Sestavine
  

  • Sol
  • Poper
  • Mleta kumina
  • Česen
  • Krompir
  • Svinjska rebra (lahko tudi s kožo)
  • Pivo za omako
  • Žlica medu

Nadev

  • Star bel kruh ali žemljice
  • Sol
  • Majaron
  • Česen
  • Peteršilj
  • Jajca
  • Mleko
  • Belo vino

Navodila
 

  •  V svinjska rebra tik ob kosteh zarežem tako, da se meso na treh koncih drži skupaj ter pazim, da ga ne preluknjam (da mi nadev ne bo stekel ven).
  • Če imajo kožo, jo narežem, da se bo lepše spekla.
  • Začinim in natrem s strtim česnom (tudi v notranjosti).
  • Narežem kruh ali žemljice na približno 2 cm kocke, posolim ter začinim (tudi z drobno nasekljanim česnom in peteršiljem).
  • Vse skupaj najprej zmešam in šele nato polijem z mešanico mleka, vina in z žvrkljanimi jajci.
  •  Nadevam rebra in jih zašijem, da nadev ne steče ven.
  • Pustim počivati vsaj čez noč na hladnem.
  • Rebra obložim z osoljenim krompirjem, narezanim na kose in dodatkom lovorja.
  • Pri 200 stopinjah pokrito z alu folijo pečem približno 1,5 ure.
  • Zalivam z mešanico piva in medu.
  • Na koncu za 5 - 10 minut odkrijem, da se zapeče na rjavo.

Opombe

Slovenska tradicija veleva, da je za nedeljsko kosilo dobra pečenka, ki lahko z okusnim nadevom postane zmagovita kombinacija - okusna nadevana svinjska reberca. Polnjena svinjska rebra so odlična jed. Mesarji nimajo vedno na zalogi takega kosa mesa, zato ga naročite kakšen dan prej.
Marko Žagar polnjena svinjska rebra pripravljam na tradicionalen način.
Nadevane svinjske prsi so okusne in hranljive jed, ki izvirajo iz tradicionalne kuhinje. Priprava jedi je precej preprosta, vendar zahteva nekaj časa in spretnosti. V prsi najprej vrežemo luknjo in jih nato napolnimo z nadevom, ki ga lahko sestavimo iz različnih sestavin, kot so kruh, zelenjava, sadje, oreščki ali različne vrste mesa. Nato jih zvežemo ter pečemo v pečici, dokler ne postanejo mehke in sočne. Jedi se pogosto postreže z omako ali prilogo, kot so krompir ali zelenjava. Nadevane svinjske prsi so odlična izbira za nedeljsko kosilo ali družinsko večerjo ter zagotovo bodo navdušile vse ljubitelje mesnih jedi.
Čas priprave 2 hours
Čas kuhanja 1 hour 40 minutes
Počivanje 12 hours
Total Time 15 hours 40 minutes
Vrsta jedi Pečeno v kaminu
Vrsta kuhinje Slovenska