Go Back

Krompirjevo testo za njoke ali druge krompirjeve jedi

Priprava krompirjevega testa ni zelo zahtevna, a da bo testo res okusno in rahlo, potrebujemo dober recept, malce rutine in prave sestavine. Iz krompirjevega testa lahko pripravite svaljke, njoke, cmoke, ocvrtke ali štruklje. Vsekakor bo doma pripravljena jed okusnejša, prav tako pa jo lahko prilagodite svojim željam in obogatite z različnimi dodatki.
Krompirjevo testo je uporabno za izdelavo veliko različnih jedi.
Ta recept pripravljamo tudi skupaj na kulinaričnih tem buildingih ter kuharskih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna. Vabljeni, da se nam pridružite na skupnem ustvarjanju okusov z chefom Markom Žagarjem.

Sestavine
  

  • Star moknat krompir
  • Sol
  • Jajca (2 jajci na kg moke)
  • Bela gladka moka
  • Bela ostra moka

Navodila
 

  • Star moknat krompir operem in celega skuham v osoljeni vodi.
  • Star moknat krompir operem in celega skuham v osoljeni vodi.
  • Na vsak kg krompirja umešam dve do tri jajca, belo ostro moko in še belo gladko moko.
  • Zelo pomembno je, da testa ne gnetem predolgo in ga NE pustim stati, sicer po krompir spustil vodo, zmes pa bo postala lepljiva.
  • V nizki kozici nato kuham poljubne oblike, ki jih naredim iz testa.
  • Ko priplavajo na vrh jih s penovko ali mrežico poberem ven in dam v vodo z ledom, da se na hitro ohladijo.
  • Tako pripravljene svaljke ali njoke shranim v hladilniku dokler jih ne potrebujem.
  • Svaljke ali njoke zopet stresem v veliko količino osoljene vrele vode.
  • Postrežem z poljubno omako.

Njoki

  • Testo razsvaljkam na dolge kače in jih narežem na male njokce. Kuham jih dokler ne priplavajo na vrh + minuta v osoljeni vreli vodi.

Svaljki

  • Testo razsvaljkam na dolge svaljke in oblikujem na cca 5 cm. Kuham jih dokler ne priplavajo na vrh + minuta v osoljeni vreli vodi.

Cmoki

  • Z rokami iz testa oblikujem polpete in jih napolnim z poljubnim nadevom ter oblikujem male cmoke. Kuham jih cca. 10 do 15 minut ( odvisno od velikosti)v vreli vodi.

Ocvrtki

  • Testo razsvaljkam na dolge svaljke in oblikujem na cca 5 cm. Pečem jih cca. 5 minut na svinjski masti ali v vročem olju pri približno 150 do 160 stopinjah.

Štruklji

  • Testo razvaljam na debelino 0,5 centimetra, namažem z poljubnim nadevom in zvijem.
  • Na koncu jih zavijem še v naoljeno ALU folijo ali v prt, ki sem ga posul z drobtinami. V vroči in osoljeni vodi kuham cca. 20 minut.

Opombe

Nasvet
Prt za štruklje naj ne bo opran z dodanim mehčalcem.
Pri krompirjevem testu poskušam uporabiti čim manj moke (le toliko, da poveže).
Čas priprave 1 hour
Total Time 1 hour
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, Krompirjeve jedi
Vrsta kuhinje Slovenska