Domača bajadera je sladka sladica brez peke. Bajadera se zelo težko ponesreči, zato se priprave lahko lotite tudi tisti, ki kuhanja niste zelo vešči. Bajadero lahko pripravite za večja praznovanja in za popestritev pladnjev, na katerih je več vrst peciva in piškotov.
Servings 4osebe
Sestavine
Bela masa
45dagalbert keksov
15dagdag
23dagmasla
75 dagsladkorja
5 dagvanilijevega sladkorja
1,5dclvode
0,75dcldomačega ruma
Temna masa
15dagkvalitetne temne čokolade
19dagmasla
Navodila
Albert kekse zmeljem v kašo in jih pomešam s kokosovo moko.
Na parni kopeli, ki jo pripravim tako, da v loncu segrejem vodo in nanjo postavim drugo posodo z sestavinami, segrejem maslo, vodo, rum in sladkor, dokler se sladkor v že tekoči zmesi ne bo popolnoma stopil.
Na drugi parni kopeli segrejem črno čokolado in 10 dag masla.
Stopljeno prvo zmes iz parne kopeli zmešam z zmletimi albert keksi. Masa mora ostati topla.
Z maslom dobro namažem pekač in vanj položim polovico mase s keksi, da nastane plast debela približno 3 - 4 mm. S prsti, žlico ali valjarjem razmažem tako, da je povsod enakomerno porazdeljena.
Polovico čokolade iz druge parne kopeli zlijem v pladenj in dam v hladilnik za pol ure.
Ko se masa strdi, postopek ponovim s preostankom obeh zmesi, da dobim vsega skupaj 4 plasti.
Dam v hladilnik, da se masa ponovno strdi.
Strjeno zmes narežem na podolgovate kocke (npr. 3 x 1,5 cm) in jih postavimo na slaščičarske papirčke (glej sliko).
Opombe
Količino pri obeh masah razpolovite na pol in jih delajte posebej, da se ne strdijo - glej pripravo.