Go Back

Kmečka torta

Domača Orehova Torta, recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
Torta je ena izmed tistih sladic, ki potrebujejo veliko vaje, da na koncu, poleg dobrega okusa, tudi izgledajo dobro. K sreči je vsako leto veliko rojstnih in drugih prazničnih dnevov, za katere lahko vadimo peko torte.

Sestavine
  

  • 8 jajc
  • jajc dag sladkorja
  • mleti orehi
  • limonina lupina
  • limonina lupina
  • mleko
  • mleko
  • mleko
  • olje

Puding

  • 6 jajc
  • sladkor
  • sladkor
  • mleko

Krema

  • maslo

Polivka

  • sadni sok
  • sadni sok
  • čaj
  • rum

Navodila
 

Biskvit

  • Osem srednje velikih jajc, ki naj bodo hladna, ločim na rumenjake in beljak. Beljak ločim v hladno in suho posodo in stepam toliko časa, da dobim sneg. Med stepanjem postopoma dodajam sladkor (25 dag).
  • V gotov sneg s sladkorjem nato dodam mlete orehe, naribano limonino lupinico, moko in rumenjake, ki sem jih v začetku ločil. Počasi in nežno zmešam vse sestavine in pazim, da se zmes ne posede. Vse skupaj nato zlijem v okrogel model za torte premera 24 cm, v katerega sem položil peki papir, v središču pa naredim majhno vdolbino, da se biskvit ne napihne. V pečici ga nato na 220 stopinjah pečem približno 45 minut (oziroma, da na otip postane suho).

Puding

  • V posodi zmešam šest celih jajc s sladkorjem, moko in mlekom. Mešam toliko časa, da zmes postane gladka.
  • Posebej zavrem še 1,5 litra mleka in vanj zlijem prej pripravljeno maso. Neprestano mešam 7 - 9 minut in nato dam hladiti.

Krema

  • Vzamem maslo in ga z multipraktikom penasto vmešam. Nato dodam eno žlico ohlajenega pudinga, zmešam, da je zmes gladka in postopek ponavljam toliko časa, da porabim ves puding. Pazim, da pudinga ne dodajam prehitro, sicer bo krema postala grudičasta in se bo sesedla. Če se mi kljub temu ponesreči, zopet posebej penasto vmešam maslo in mu po žlicah dodajam ponesrečeno kremo.
  • Če želim čokoladno kremo, med dodajanjem pudinga vmešam nesladkan kakav.
  • Ko je krema gotova, odvzamem del za končno dekoriranje.

Polivka

  • Med seboj zmešam sadni sok, sladkor, čaj in rum tako, da se sladkor popolnoma raztopi.
  • Spečen biskvit razrežem na tri ali štiri dele in jih polijem s polivko. Nato namažem še s kremo in ponovim po plasteh. Na koncu ne smem pozabiti s kremo namazati roba. Torto nato postavim čez noč na hladno.

Naslednji dan

  • V kozici na sopari stopim čokolado (jedilna, vendar ne mlečna), ki ji dodam olje in gladko zmešam. Posebej naribam orehova jedrca in jih posipam po vrhu torte. Nato čezenj polijem čokolado in počakam, da se strdi.
  • S shranjeno kremo napolnim vrečko za dekoriranje in s poljubnim modelčkom po želji okrasim torto.
Čas priprave 2 hours
Total Time 2 hours
Vrsta jedi Sladice
Vrsta kuhinje Slovenska