Go Back

Majoneza

Priprava prave domače majoneze je enostavna in preprosta. Zaradi svežih sestavin bo njen okus bolj poln, hkrati pa je domača majoneza veliko bolj zdrava od kupljene. Poda se k ribam, ocvrti hrani in mrzlem mesu, dodajam jo lahko v sendviče, na zelenjavne plošče, na kuhana jajčka ali pa enostavno namažem na kruh.

Sestavine
  

  • olje
  • jajca
  • gorčica
  • sol
  • limonin sok
  • poper
  • jušna osnova
  • belo vino

Navodila
 

  • 1/2 žlice gorčice dam v skledo za mešanje in posolim.
  • Rumenjake ločim od beljakov, dodam v skledo in mešam z metlico oz. z mešalnikom - ne stepam!
  • Med mešanjem počasi dodajam olje in ne preneham, dokler olje ni več vidno. Za večjo količino majoneze dodajam vedno več olja.
  • Ko je majoneza narejena, jo začinim z 2-3 kapljicami limoninega soka ter z malo belega vina oz. 1 žlico jušne osnove.
  • Nasvet:
    Če bom olje dodajal prehitro, se bo majoneza sesirila. Če se to zgodi, bom moral ponovno delati od začetka in namesto dodajanja olja dodajam tisto, kar se je sesirilo ( seveda bom potreboval potem več olja). Kdaj je majoneza narejena? Prst pomočim v majonezo in ko ga potegnem vem in je suh, imam narejeno pravo majonezo, če ne dodajam počasi še olja!
Čas kuhanja 10 minutes
Total Time 10 minutes
Vrsta jedi Brezmesne jedi
Vrsta kuhinje Slovenska