Sipe očistim in olupim kožico. Odstranim tudi zob in oči. Iz drobovine previdno odstranim mošnjiček, v katerem je črnilo in ga raztopim v malo mlačne vode.
V ponvi na olivnem olju svetlo prepražim rdečo čebulo.
Na prepraženo čebulo dodam sipe in nasekljan česen, da zadiši ter zalijem z raztopljenim črnilom.
Pokrito počasi dušim 45 minut oz. do mehkega ( odvisno od velikosti in starosti sip) in po potrebi počasi dolivam vročo vodo in vinom, solim.
Ko so sipe zdušene do mehkega dodam še narezane sušene paradižnike katere sem imel že v naprej namočene, opran riž in kuham do mehkega (dolžina kuhanje je odvisna od sorte riža) oz. na zob - al dente. Po potrebi zopet počasi dodajam vrelo vodo, vendar pazim, da rižota ni preveč tekoča
Čisto na koncu dodam v rižoto košček masla, da postane kremasta
Dekoriram z narezanim radičem, ki ga po želji lahko tudi vmešam v rižoto
Dekoriram z nasekljanim peteršiljem, da jed malce osvežim ter posujem z naribanim parmezanom.