Žlikrofi

Maj 21, 2022

Objavil: Marko Žagar

 

logotip Kluba gurmanov Skaručna

Žlikrofi

Takšne žlikrofe pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah in kuharskih tečajih v Klubu gurmanov Skaručna. Vabljeni da se nam pridružite.
Ni še ocen
Marko Žagar
Čas za predpripravo 1 hr
Skupni čas 1 hr
VRSTA JEDI Jedi iz šporheta
VRSTA KUHINJE Slovenska tradicionalna kuhinja

sestavine
  

Sestavine za testo:

  • Moka
  • Sol
  • Olje
  • Jajca

Sestavine za nadev:

  • Čebula
  • Mleto meso
  • Sol
  • Poper
  • Česen
  • Sveži peteršilj
  • Olivno olje

navodila
 

  • Moko presejem, dodam sol. vodo in malce olja. Gnetem do gladkega.
  • Pokrijem z pvc folijo in pustim počivati vsaj 30 minut.
  • Nato ga razvaljam na približno mm debeline.
  • Testo razrežem na kvadrate velikosti 4x4 cm.
  • Posamezne kvadratke nadevam z nadevom (na čebuli prepraženim mletim mesom, začinjenim s sesekljanim česnom, soljo, mletim poprom, majaronom in malce belega vina).
  • Testo prepognem, da dobim nadevane trikotnike ter jih stisnem na stikih, da se sprimejo in na sredini z prstom naredim vdolbino.
  • V rahlo osoljeni vreli vodi jih kuham približno10 minut ali manj.
  • Odcedim in jih na hitro opražim na olivnem olju (pol minute).
  • Žlikrofe lahko ponudim kot samostojno jed jih po želji dodam k raznoraznim omakam, zabelim z ocvirki, skratka, možnosti so neomejene. Kuhani so takrat, ko v vreli vodi vsi do zadnjega splavajo na površje.

OPOMBE

Idrijski žlikrofi z bákalco
To so manjši cmoki, ki se kuhajo v vodi. Narejeni so iz mehkejšega testa kot tisto za testenine. Nadevani so s krompirjem, čebulo, maščobo in začimbami . To je značilna jed, ki je z rudarskim življem prišla v Idrijo v začetku 20. stoletja. Odlično je, če se žlikrofe zabeli z omako »bakalco« iz koštrunovega ali pa zajčjega mesa.
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina