fbpx

Školjke Pedoči - klapavice - dagnje v buzari

Dagnje -pedoči - školjke, odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Odličen recept za okusne školjke v buzari, ki jih pripravljamo tudi skupaj na kuharskih tečajih v Klubu gurmanov Skaručna, na katerih se nam lahko pridružite tudi vi.

Sestavine
  

  • Pedoči - dagnje - klapavice
  • Olivno olje
  • Česen
  • Drobtine
  • Peteršilj
  • Belo vino
  • Paradižnik (paradižnikova pasta - pasiran paradižnik)

Navodila
 

  • Sveže školjke prepoznam po njihovi teži, saj so težje, ker se v njih še vedno zadržuje voda.
  • Školjke očistim brade. Pazim, da so vse zaprte, saj to pomeni, da so še vse žive.
  • Nasekljam česen in peteršilj.
  • V nizki kozici segrejem olivno olje, dodam nasekljan česen, počakam, da zadiši dodam školjke, potresem z drobtinami, polijem z pasiranim paradižnikom, z belim vinom in vse skupaj pokrito dušim. Občasno premešam. Kuham približno tri minute oziroma dokler se vse školjke ne odprejo.
  • Na školjke potresem nasekljan peteršilj ( kdor želi lahko da na vrh tudi rezine limone za dekoracijo ali za okus).
  • Z limono si nekateri tudi radi operejo roke, da se znebijo vonja po školjkah.

Opombe

Nasvet
Školjk ne solim, saj so že same po sebi dovolj slane zaradi morske vode.
Pedoči ali klapavice so po stari ljudski modrosti najboljši julija in avgusta. Pripravljajo jih na več načinov, v omaki, na »buzaro« ali pečene v kozici, na žaru, dodajajo se v juhe, itd.
Pedoči, klapavice ali dagnje so morske školjke, ki se pogosto uporabljajo v kuhinji. Jedi iz dagenj se pripravlja na različne načine, od tega, da se jih preprosto skuha, ali pa se jim dodajo različne začimbe in druge sestavine.
Ena od najbolj priljubljenih jedi iz dagenj je buzara, kjer dagnje skuham v belem vinu z dodatkom česna in peteršilja, včasih tudi pasiranega paradižnika  nato pa postrežem skupaj s testeninami.
Dagnje so prav tako odlične v kombinaciji z rižem v klasični italijanski jedi rižota z dagnjami ali pa v enolončnici z morskimi sadeži.
Poleg odličnega okusa pa so dagnje bogate z beljakovinami, vitamini in minerali, ki so tako pomembni za zdravje. Vendar pa je treba biti pri izbiri in pripravi dagenj pazljiv, saj so lahko nekatere vrste kontaminirane s škodljivimi snovmi, zato je pomembno, da jih kupujemo pri zaupanju vrednih prodajalcev ter jih pravilno pripravimo pred uživanjem.
Čas priprave 10 minutes
Total Time 10 minutes
Vrsta jedi Jedi iz šporheta, Sladkovodne in morske jedi, Tople predjedi
Vrsta kuhinje Slovenska