Školjke – Pedoči – Klapavice – dagnje v buzari

Maj 21, 2022

Objavil: Marko Žagar

 

Školjke Pedoči - klapavice - dagnje v buzari

Odličen recept za okusne školjke v buzari, ki jih pripravljamo tudi skupaj na kuharskih tečajih v Klubu gurmanov Skaručna, na katerih se nam lahko pridružite tudi vi.
Ni še ocen
Marko Žagar
Čas za predpripravo 10 mins
Skupni čas 10 mins
VRSTA JEDI Jedi iz šporheta, Sladkovodne in morske jedi, Tople predjedi
VRSTA KUHINJE Slovenska tradicionalna kuhinja

sestavine
  

  • Pedoči - dagnje - klapavice
  • Olivno olje
  • Česen
  • Drobtine
  • Peteršilj
  • Belo vino
  • Paradižnik (paradižnikova pasta - pasiran paradižnik)

navodila
 

  • Sveže školjke prepoznam po njihovi teži, saj so težje, ker se v njih še vedno zadržuje voda.
  • Školjke očistim brade. Pazim, da so vse zaprte, saj to pomeni, da so še vse žive.
  • Nasekljam česen in peteršilj.
  • V nizki kozici segrejem olivno olje, dodam nasekljan česen, počakam, da zadiši dodam školjke, potresem z drobtinami, polijem z pasiranim paradižnikom, z belim vinom in vse skupaj pokrito dušim. Občasno premešam. Kuham približno tri minute oziroma dokler se vse školjke ne odprejo.
  • Na školjke potresem nasekljan peteršilj ( kdor želi lahko da na vrh tudi rezine limone za dekoracijo ali za okus).
  • Z limono si nekateri tudi radi operejo roke, da se znebijo vonja po školjkah.

OPOMBE

Nasvet
Školjk ne solim, saj so že same po sebi dovolj slane zaradi morske vode.
Pedoči ali klapavice so po stari ljudski modrosti najboljši julija in avgusta. Pripravljajo jih na več načinov, v omaki, na »buzaro« ali pečene v kozici, na žaru, dodajajo se v juhe, itd.
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina