Sardele na šavor

Maj 16, 2022

Objavil: Marko Žagar

 

Sardele na šavor

Sardele na šavor

Sardele na šavor je jed oz. način shranjevanja nekoč, ko še ni bilo hladilnikov. Skupaj ga v Klubu gurmanov Skaručna izvajamo tudi na kulinaričnih delavnicah.
Ni še ocen
VRSTA JEDI Sladkovodne in morske jedi
VRSTA KUHINJE Slovenska

sestavine
  

  • Sardele
  • Čebula
  • Cel črni poper
  • Lovorjev list
  • Olivno olje
  • Jabolčni kis
  • Belo vino

navodila
 

  • Sardelam najprej očistim luske, nato jim odstranim glave in drobovino (sardelo primem za glavo, stisnem, odtrgam glavo in jo skupaj s hrbtenico v smeri po trebuhu proti repu odstranim ter splahnem z vodo splahnem z vodo).
  • Sardele osušim in pomokam.
  • Čebulo olupim in jo na tanko narežem na rezine.
  • V nizko kozico natočim kar precej olivnega olja in ga segrejem. V njem spečem sardele z obeh strani.
  • Pečene sardele odstranim in v istem olju prepražim še čebulo, da postekleni. Začinim jo s celim črnim poprom in lovorjevim listom.
  • Zalijem z jabolčnim kisom in belim vinom.
  • V skledo položim tanko plast čebule, nato plast sardel in zopet plast čebule in potem plast sardel in ponavljam do porabe.

OPOMBE

To je bil način shranjevanja nekoč, ko še ni bilo hladilnikov, da se hrana ni pokvarila.
Ribe v šavorju »Šavor« pomeni mariniranje rib. Ta način je primeren zlasti za manjše morske ribe, kot so sardoni, sardele, menole, trilje in druge.
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina