Recept

RECEPT:Kmečka pojedina

Čas priprave: 1,5 ure + namakanje čez noč

Sestavine, ki jih potrebujemo za pravo kmečko pojedino:

  • Kislo zelje
  • Kisla repa
  • Krompir
  • Matevž
  • Ajdovi žganci
  • Ocvirki
  • Pečenice
  • Klobase
  • Krvavice
  • Prekajena krača ali prekajen vrat

Priprava:

1. Fižol in prekajeno - dimljeno svinjsko kračo ali vratovino, ki je bila čez noč namočena v hladni vodi, dam kuhat v osoljeno vodo z lovorjevim listom in celim poprom.

2. Nato dam kuhat še krompir, kislo zelje in kislo repo.

3. V pečici počasi pečem krvavice.

4. V nizko kozico ali ponvico dam peči pečenice. Peče naj se pokrito.

5. Fižol odcedim, odstranim kračo a fižolovke ne zavržem. V njej skuham še domačo prekajeno klobaso ali krodegine.

6. Iz odcejenega fižola naredim matevža.

7. Med tem segrejem ocvirke.

8. Zaključek: Na pladenj položim odcejeno kislo zelje, kislo repo, krompir, matevž in kračo. Čez vse posujem vročo svinsko mast z ocvirki. Na vse skupaj položim klobaso, pečenice in krvavice.