Recept

RECEPT:Goveja juha

Čas priprave: 4 - 6 ur

Sestavine:

  • Meso stare govedi/hrbtne kosti/zbirno meso pri bočniku/meso prednje krače/glava/rep
  • Sol
  • Celi poper
  • Lovorjev list
  • Česen
  • Čebula
  • Jušna zelenjava (korenje, gomolj zelene, gomolj kolerabe, luštrek, korenina peteršilja, rdeče korenje, rumeno korenje)
  • Zeliščni šopek
  • Žafranika

Postopek:

1. Meso sperem ter s tem odstranim morebitne dlake in drugo.

2. Meso položim v visok lonec s hladno vodo, solim in kar najpočasneje segrevam vodo do vrelišča.

3. V lonec dodam celi poper, lovorjev list, žafraniko ter na cm debele narezane kolobarje čebule, ki sem jo zapekel v ponvi ali na žaru do temno rjave barve.

4. Juha naj bo do vrelišča na najmanjšem ognju tako, da bo potrebovala vsaj 45 minut do vrelišča.

5. Po približno 4 - 5 urah kuhanja (pod vreliščem - juha ne sme vreti!), dodam jušno zelenjavo in kuham dokler se zelenjava ne zmehča. Med tem časom poljubno pripravim jušne rezance ali fritate.

Nasvet:

Oglejte si kratek video, ki prikazuje pripravo goveje juhe in jušne osnove. Goveji juhi lahko po želji dodate rezance, jetrne cmočke, kroglice, fritate,...