Prežganka

Jul 7, 2021

Objavil: Marko Žagar

 

prežganka

Prežganka

Prežganka, poznana tudi pod imenom zaporniška župca je izvrstna jed na žlico, ki jo skupaj pripravljamo v Klubu gurmanov Skaručna na kulinaričnih team buildingih ter kuharskih tečajih.
Ni še ocen
Marko Žagar
VRSTA JEDI Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta, Jedi na žlico
VRSTA KUHINJE Slovenska tradicionalna kuhinja

sestavine
  

  • Svinjska mast ali druga maščoba
  • Moka
  • Mleta kumina
  • Čebula
  • Jajce
  • Sol
  • Vejica peteršilja

navodila
 

  • V nizki kozici segrejem svinjsko mast in dodam čebulo narezano na centimeter debele kolobarje ter posujem z moko (maščobe naj bo toliko, da se bo v kozici penilo (raje več kot manj).
  • Čisto počasi na malem ognju pražim cca 45 minut do ene vrel.
  • Počasi mešam in pazim da se ne zažge in, da čebula ostane čim bolj cela do temno rjavega prežganja.
  • Zalijem z vodo, posolim in kuham še cca pol ure.
  • Mleto kumino dodam do 10 minut preden juho postrežem.
  • Proti koncu dodam še vejico peteršilja, da juho malce osvežim.
  • Žvrkljam jajca in jih počasi vlijem v juho ( previdno in počasi mešam, da ne razbijem jajc).

OPOMBE

Nasvet
Maščobe naj bo toliko, da se bo v kozici penilo ( raje več kot manj, saj jo na koncu lahko poberemo iz juhe).
Namesto svinjske masti lahko uporabim poljubno maščobo.
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina