Chef Marko Žagar

Marko Žagar, chef

Vse skupaj se je začelo zelo spontano in z veliko mero veselja. S prijatelji smo se redno srečevali in si čas največkrat popestrili s kuhanjem. Sčasoma nas je bilo  vedno več, saj so ti prijatelji pripeljali svoje prijatelje in znance, kasneje pa so se pridružili še prijatelji od znancev. Iz popolnoma nepredvidljivih, radostnih druženj smo ustanovili društvo, kjer veselo kuhamo in v svojem delovanju uspešno eksperimentiramo še danes.

 Oče in mati sta že veliko let nazaj odprla gostilno Skaručna, ki še vedno obratuje. Naš Klub gurmanov Skaručna je v njeni neposredni bližini, pravzaprav le nekaj korakov stran. Skratka, ko sem bil še majhen, sem z očetom vsak dan hodil v nabavo hrane, po vino na eno kmetijo, na drugo kmetijo po klobase, po meso pa spet na drug konec. Spotoma sva neutrudno zbirala starine. Posledica tega je, da je naši veliki hiši gurmanov prava pravcata zbirka starin. Nič čudnega, saj me je oče že kot otroka močno navdušil nad zbiranjem starin, zato sem zanje veliko kasneje našel pravo mesto, marsikaj od tega pa za večjo domačnost ob pripravi tradicionalne slovenske kulinarike uporabljam še danes. Zato nekateri morda ob vstopu v našo hišo dobijo občutek, da so obiskali muzej, saj prostor krasijo številni pripomočki in eksponati še iz časa naših babic, od katerih vsak nosi svojo zgodbo.

S ponosom lahko zatrdim, da so prostori našega Kluba gurmanov Skaručna znani daleč naokoli - predvsem po odlični domači hrani, še bolj pa po nepozabnih zabavnih tematskih dogodkih, od katerih nihče ne odide ravnodušen. Našim obiskovalcev namreč nudimo popolnoma drugačno vrsto zabave kot so jo vajeni. Ob prihodu obvezno poskusijo vsaj eno šilce različnih žganic, za tiste, ki ne pijejo alkohola pa je na voljo domač jabolčni, bezgov ali metin sok. Da je domačnost še večja, si obiskovalci nadenejo predpasnik, natočijo kozarec vina in tako počasi skupaj odhitimo veselo na delo.

Tematski dogodki so zelo povezani s slovenskimi tradicionalnimi običaji in delovanjem kluba. To predstavlja rdečo nit kulinaričnega dogodka, seveda pa potem nikoli zagotovo ne vemo, kam nas bo odneslo. Pri vseh dogodkih poskrbimo, da jedače in pijače ne zmanjka. Udeležence vključujemo v vse aktivnosti, seveda toliko kot želijo. Tako se naučijo nekaj novega pa še hrana ima boljši okus, če so pri njeni pripravi udeleženi. Vse to, kar se dogaja, ni možno izpeljati, če se obiskovalci ne družijo. Na naših dogodkih, kjer se tudi veliko pleše, giblje, druži in smeji, so se tako spletla že mnoga poznanstva.

Bistvo našega kluba in kuhinje je ohranjanje slovenske kulinarične dediščine skozi tradicionalne slovenske jedi. Namesto raziskovanja moderne kulinarike veliko raje raziskujem najboljše stare jedi, ki jih v naši deželi kar malce preveč zanemarjamo.

Prvotne prostore in kuhinjo Kluba gurmanov sem najprej nadgradil z čistimi in urejenimi sobami, kjer lahko gostje danes prenočijo. Zaradi organiziranih dogodkov in zabavnih druženj je to le prednost, saj gostje lahko prespijo ali celo ostanejo. Skaručna je kot taka osrednjeslovenska vas z izjemno dobro izhodiščno lego za raziskovanje bližnje in daljne okolice. V bližini imajo gostje možnost ribolova na stoječih in tekočih vodah (bajerji, Zbiljsko jezero, Sava), smučanje na Krvavcu, jahanje, golf in še bi lahko našteval. Imel sem tudi že obiskovalce, ki sem jih vozil po celi Sloveniji na ogled vinskih kleti in pokušino vin. Resno razmišljam o programu dvo ali trodnevnih predstavitev vinskih poti, kmečkih turizmov in turističnih kmetij po Sloveniji.

Povezan sem z številnimi najboljšimi slovenskimi kmetijami in vinarji, ker želim biti del ohranjanja slovenske kulinarične kulture v vseh pogledih. Zaradi takih povezovanj, sploh z vinarji, sem se na tej točki odločil preurediti kletne prostore v vinsko klet in vinsko banko, kjer boste našli steklenice vin zvenečih imen slovenskih proizvajalcev vin in seveda arhiv vin, starih 20 let in več. Z našo novo pridobitvijo Vinska klet Kluba gurmanov Skaručna želimo obiskovalcem na enem mestu ponuditi slovensko vinsko in kulinarično tradicijo v malem. Degustacija izbranih vin slovenskih vinarjev, ki bodo predstavljali slovenske vinorodne dežele, vinorodne okoliše in posebej pripravljenih prigrizkov povezanih s kraji, od koder vina izhajajo, bo obiskovalcem vzdramila vse čute. Vinske zgodbe, ki jih bomo predstavljali, bodo tkala izbrana vina, kot tudi hrana, ki je kako povezana z okoljem, iz katerega oba izhajata in nosita s sabo tako lastnosti okolja, kot tudi zgodovino in delo pridnih rok. Obiskovalcem, ki si bodo zaželeli degustirana vina okušati tudi doma, pa bo vedno na razpolago bogata ponudba Vinske kleti Kluba gurmanov Skaručna.
Gledam v prihodnost in hkrati skrbim za kakovost v tem trenutku. S svojo ekipo bom še naprej razvijal Klub gurmanov, ki bo ponujal vse tisto, kar si pravi gurmani zaslužijo. Članom kluba bomo v prihodnosti prišli še bolj nasproti in jim ponudili nekatere ugodnosti in dogodke, ki nas bodo močneje povezali in zaradi katerih bo ta prostor njihov še tesnejši gurmanski kotiček. Ob tem bomo širili tudi vzporedno ponudbo dogodkov tako za poslovne kot zasebne uporabnike, vse skupaj pa bomo nadgradili še s dodatnimi storitvami. Sobe in prenočišča naši obiskovalci, tudi tisti iz širnega sveta, že poznajo. Naredili bomo še več, da se bodo vsi, ki so nas kadarkoli že obiskali, z veseljem vračali in s seboj pripeljali še druge. Tako nas bo vedno več vedelo, kje se dobi »prava hrana za vsakega gurmana«.

Marko Žagar, kuharski mojster