Chef Marko Žagar

Marko Žagar, chef

Moje kulinarično popotovanje se je začelo že v ranem otroštvu. Oče Slavko Žagar – Pulinoga in mati sta znano gostilno Skaručna odprla daljnega leta 1977. Gostilna pod okriljem mlajšega brata deluje še danes.

Z očetom sem že zelo mlad obredel vsako kmetijo v naši bližini. Na prvi sva kupovala klobase, na drugi sveže meso, moko, zelenjavo, skratka vse, kar smo v kuhinji gostilne potrebovali za pripravo kvalitetnih, domačih jedi. Še danes je moje vodilo, da kupujem le preverjeno, visoko kvalitetno hrano iz bližnje okolice.

Hkrati, ko sva z očetom kupovala hrano, sva po kmetijah zbirala starine povezane s kmečkim življenjem in predvsem kuhinjo. Kmalu sem tudi sam postal navdušen zbiralec in danes moj Klub gurmanov Skaručna krasi na ducate čudovitih, starinskih predmetov. Obiskovalci ob vstopu v moje gurmansko svetišče včasih dobijo občutek, da so vstopili v muzej.

Ideja za ustanovitev Kluba gurmanov Skaručna, ki je ambasador slovenske kulinarične dediščine je nastala povsem spontano. Ker sem izjemno družaben človek in mi ogromno pomeni pristen človeški stik, hkrati pa  neskončno zaljubljen v kuhanje, ni šlo drugače, kot da smo se s prijatelji redno srečevali ob štedilniku, žaru, odprtem ognju ali kjerkoli pač, kjer je bilo možno čarati z okusi. Kmalu je število ljudi na teh srečanjih presegalo udeležbo običajnih prijateljskih druženj in rodila se je ideja o klubu, ki bi združeval vse dobrojedce.

Klub gurmanov Skaručna nudi popolnoma svež koncept druženja ob hrani, saj gostje ne pridejo v gostilno, sedejo za mizo in čakajo, da jim natakar prinese naročeno, na dogodkih hrane ne dobijo postrežene, temveč v njeni pripravi bolj ali manj aktivno sodelujejo.

Klub je v 10 letih postal znan po nepozabnih druženjih ob pripravi prvovrstnih domačih specialitet, vrhunskem vzdušju in zadovoljnih gostih, ki se stalno vračajo.

Kljub nemalo preprekam na katere sem naletel ob vodenju kluba, ta še vedno ostaja moje poslanstvo in zelo se trudim, da stalno nadgrajujem ponudbo.

Tako sem v prostorih nad osrednjim delom s kuhinjo, jedilnico, plesiščem in točilnim pultom uredil manjše število lično urejenih sob, v katerih lahko moji obiskovalci prespijo po celonočni zabavi. Sobe lahko najamejo tudi družine, poslovni partnerji, pari, športni navdušenci, torej vsi, ki bi želeli iz osrčja čudovite Skaručne raziskovati lepote naše prekrasne dežele.

Prav tako sem uresničil svojo veliko željo in oživil čudovito vinsko klet, ki je namenjena shranjevanju in promociji izključno slovenskih vin, ki zame nimajo konkurence v svetu.

Zase lahko rečem, da sem ponosen na zgodbo, ki sem jo ustvaril, hkrati pa se zavedam, da mi nemirni duh ne bo dovolil spanja na lovorikah. Zgodba o Klubu gurmanov Skaručna se nadaljuje in želel bi si to zgodbo deliti z vami.

Marko Žagar, kuharski mojster