fbpx

Matevž

Matevž je odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Recept za odlično slovensko tradicionalno jed iz krompirja in fižola, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah in team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna, pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Servings 10 oseb

Pripomočki

  • deska za rezanje
  • nož za lupljenje
  • 2 visoki kozici
  • pasirka

Sestavine
  

  • 3 žlice svinjske masti
  • 3 čebule
  • 5 strokov strokov
  • 1 kg krompirja
  • 1 kg fižola

Navodila
 

  • Fižol operem in čez noč namakam v hladni vodi.
    Namakanje fižola za Matevž recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Namočenega za 3 minute stresem v vrelo vodo, vodo odlijem in jo nadomestim s svežo. Dodam nekaj listov lovorja, celega črnega popra in počasi kuham do mehkega. Shranim si nekaj fižolove vode za pozneje, da z njo po potrebi razredčim jed.
    Fižol za Matevž recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • V drugem loncu skuham neolupljen krompir, da ohrani kar čimveč okusa.
    kuhanje krompirja za Matevž recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Krompir olupim.
    Krompir za Matevž recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Na svinjski masti prepražim nasekljano čebulo.
    Praženje čebule za matevža, ki ga skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Krompir pretlačim.
    Pasiranje krompirja za Matevž recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna
  • Drobno nasekljam ali stisnem nekaj strokov česna.
  • Popraženi čebuli čisto na koncu dodam sveže stisnjen česen, na hitro premešam ( pazim, da se česen ne zažge) in dodam še kuhan fižol.
  • Fižolu dodam še krompir, sol, poper in vse skupaj dobro pretlačim.
    Pasiranje fižola in krompirja za matevža, ki ga skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
  • Po potrebi dolijem malo fižolove vode.
    dolivanje fižolovke v pasiran fižol s krompirjem za Matevž recept v fotografiji, Klub Gurmanov Skaručna

Opombe

Nasvet
Matevž je še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki na svinjski masti.
Namesto svinjske masti lahko uporabim tudi katerokoli olje, ki mi ustreza.
Preostalo fižolovko shranim za zalivanje drugih jedi npr Ričet, itd
Matevž je tradicionalna slovenska jed, ki jo pripravljam iz krompirja, fižola in čebule. Ime izvira iz zlitja dveh besed "mati" in "veže", kar pomeni, da je jed primerna za mamo in otroka, ki sta skupaj v hiši.
Matevž je običajno postrežen kot priloga k glavni jedi, pogosto s klobaso ali prekajenim mesom ter zraven kosom kruha. Jaz jo postrežem k kmečki pojedini. Gre za preprosto in okusno jed, ki je bila nekoč priljubljena predvsem med kmečkim prebivalstvom, danes pa jo lahko najdemo tudi v restavracijah po vsej Sloveniji.
Če se odločite, da boste poskusili pripraviti matevža, boste lahko uživali v avtentičnem okusu tradicionalne slovenske kuhinje.
Čas priprave 1 day 3 hours
Čas kuhanja 2 hours
Vrsta jedi Brezmesne jedi, jedi iz fižola, Krompirjeve jedi
Vrsta kuhinje Slovenska