Matevž
Recept za odlično slovensko tradicionalno jed iz krompirja in fižola, ki jo skupaj pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah in team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna, pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
sestavine
- 3 žlice svinjske masti
- 3 čebule
- 5 strokov česna
- 1 kg krompirja
- 1 kg fižola
navodila
- Fižol operem in čez noč namakam v hladni vodi.
- Namočenega za 3 minute stresem v vrelo vodo, vodo odlijem in jo nadomestim s svežo. Dodam nekaj listov lovorja, celega črnega popra in počasi kuham do mehkega. Shranim si nekaj fižolove vode za pozneje, da z njo po potrebi razredčim jed.
- V drugem loncu skuham neolupljen krompir, da ohrani kar čimveč okusa.
- Krompir olupim.
- Na svinjski masti prepražim nasekljano čebulo.
- Krompir pretlačim.
- Drobno nasekljam ali stisnem nekaj strokov česna.
- Popraženi čebuli čisto na koncu dodam sveže stisnjen česen, na hitro premešam ( pazim, da se česen ne zažge) in dodam še kuhan fižol.
- Fižolu dodam še krompir, sol, poper in vse skupaj dobro pretlačim.
- Po potrebi dolijem malo fižolove vode.
- Nasvet:Matevž je še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki.Namesto svinjske masti lahko uporabite tudi olje.
OPOMBE
Nasvet
Matevž je še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki.
Namesto svinjske masti lahko uporabim tudi katerokoli olje, ki mi ustreza.
Preostalo fižolovko shranim za zalivanje drugih jedi npr Ričet, itd
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!