Matevž

Apr 5, 2021

Objavil: Marko Žagar

 

recept za jed matevž

Matevž

Recept za odlično slovensko tradicionalno jed iz krompirja in fižola, ki jo skupaj pripravljamo tudi na kulinaričnih delavnicah in team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna, pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Ni še ocen
Marko Žagar
Čas za predpripravo 1 d 3 hrs
Čas za kuhanje 2 hrs
Skupni čas 1 hr
VRSTA JEDI Brezmesne jedi
VRSTA KUHINJE Slovenska tradicionalna kuhinja

sestavine
  

  • 3 žlice svinjske masti
  • 3 čebule
  • 5 strokov česna
  • 1 kg krompirja
  • 1 kg fižola

navodila
 

  • Fižol operem in čez noč namakam v hladni vodi.
    Namakanje fižola v vodi
  • Namočenega za 3 minute stresem v vrelo vodo, vodo odlijem in jo nadomestim s svežo. Dodam nekaj listov lovorja, celega črnega popra in počasi kuham do mehkega. Shranim si nekaj fižolove vode za pozneje, da z njo po potrebi razredčim jed.
    fižol
  • V drugem loncu skuham neolupljen krompir, da ohrani kar čimveč okusa.
    Kuhanje neolupljenega krompirja
  • Krompir olupim.
    olupljen krompir
  • Na svinjski masti prepražim nasekljano čebulo.
    praženje čenule
  • Krompir pretlačim.
    pretlačenje krompirja
  • Drobno nasekljam ali stisnem nekaj strokov česna.
  • Popraženi čebuli čisto na koncu dodam sveže stisnjen česen, na hitro premešam ( pazim, da se česen ne zažge) in dodam še kuhan fižol.
  • Fižolu dodam še krompir, sol, poper in vse skupaj dobro pretlačim.
    matevž
  • Po potrebi dolijem malo fižolove vode.
     
    matevž
  • Nasvet:
    Matevž je še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki.
    Namesto svinjske masti lahko uporabite tudi olje.

OPOMBE

Nasvet
Matevž je še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki.
Namesto svinjske masti lahko uporabim tudi katerokoli olje, ki mi ustreza.
Preostalo fižolovko shranim za zalivanje drugih jedi npr Ričet, itd
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina