fbpx

Marelični cmoki - Knedli (sadni cmoki)

Marelični Cmoki - Knedli z drobtinami, recept v fotografiji, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna
Doma pripravljeni marelični cmoki so izvrstna sladica, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih teambuildingih, kuharskih tečajih ali kulinaričnih delavnicah

Sestavine
  

  • Star moknat krompir 1kg
  • Sol
  • Jajca (2 jajci na kg moke)
  • Bela gladka moka
  • Bela ostra moka
  • Cimet
  • Marelice
  • Maslo
  • Drobtine

Navodila
 

  • Star moknat krompir operem in celega skuham v osoljeni vodi.
  • Ohlajenega olupim, posolim in pretlačim v pire.
  • Na vsak kg krompirja umešam dve do tri jajca, belo ostro moko in še belo gladko moko (2 jajci na kg moke).
  • Nato maso pregnetem. Zelo pomembno je, da testa ne gnetem predolgo in ga NE pustim stati, sicer po krompir spustil vodo, zmes pa bo postala lepljiva.
  • Marelicam odstranim koščico. Najlaže to storim tako, da jo zarežem naokoli, z rokami primem obe polovici in obrnem.
  • Z rokami iz testa oblikujem polpete in jih napolnim z pol marelice, dodam žličko sladkorja ter oblikujem male cmoke. Kuham jih cca. 10 do 12 minut (odvisno od velikosti) v vreli vodi.

Preliv

  • Med tem, ko se knedli - cmoki kuhajo za preliv počasi prepražim drobtine na maslu.
  • Vsak cmok posebej prelijem z žlico na maslu prepraženih drobtin in začinim s cimetom.

Opombe

Krompirjevi cmoki so tradicionalna jed, ki je zelo priljubljena v srednji in vzhodni Evropi ter na Balkanu. Pripravijo se iz preprostih sestavin, kot so krompir, moka, jajca, sol in voda. Tako okusni so sami, z prelivom ali kot priloga k drugim jedem.
Priprava krompirjevih cmokov je precej preprosta. Krompir se skuha in pretlači, nato pa se mu doda moka, jajca in sol. Iz mase se oblikujejo kroglice, ki se nato kuhajo v slanem kropu. Po kuhanju so cmoki običajno rahli in mehki, zato jih lahko postrežemo samostojno z omako ali kot prilogo k različnim jedem, kot so golaž, pečenka, kislo zelje, goveja juha in podobno.
Krompirjevi cmoki so preprosti in hranljiva jed, ki jih lahko pripravimo hitro in enostavno, saj so sestavine preprosto dostopne in poceni. Poleg tega so krompirjevi cmoki zelo priljubljeni pri vseh generacijah, saj so okusni in jih je enostavno prilagoditi osebnemu okusu.
Sadni cmoki so ena izmed priljubljenih in tradicionalnih slovenskih jedi. Ta je priljubljena po vsej Sloveniji in je odlična izbira za kosilo ali večerjo. Sestavljena je iz krompirjevega testa, nadevanega s sadjem, kot so slive, marelice, jabolka ali hruške, in kuhana v vodi. 
Vrsta jedi Brezmesne jedi, Jedi iz šporheta, Krompirjeve jedi, Sladice, Vegetarijanske jedi
Vrsta kuhinje Slovenska