Jota

Maj 12, 2022

Objavil: Marko Žagar

 

jota

Jota

Recept za joto, okusno jed, ki jo pripravljamo na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna.
Ni še ocen
Čas za predpripravo 1 hr
Če kuhamo tudi fižol 2 hrs
VRSTA JEDI Jedi na žlico

sestavine
  

  • Kislo zelje ali kisla repa
  • Fižol
  • Čebula
  • Česen
  • Malo moke
  • Suho ali prekajeno meso - (krača, rebrca, posušene kože)
  • Krompir
  • Poper v zrnu
  • Lovorjeva lista
  • Četrt velike čebule
  • Žlica moke
  • Žlica olja ali svinske masti

navodila
 

  • Fižol operem in čez noč namočim v hladni vodi.
  • Fižol zopet operem in ga minuto blanširam v vreli vodi.
  • Vodo odlijem.
  • V fižol natočim svežo vodo, dodam meso, solim, dodam še lovorjev list in črni poper in kuham.
  • Olupljen krompir narežem na kose in ga na pol skuham.
  • Ko je krompir do polovice kuhan ga z kuhalnico razdrobim na majhne koščke. Namen krompirja je, da se razkuha in jed zgosti.
  • Vzporedno skuham tudi kislo zelje ali kislo repo.
  • Ko je fižol skuhan dodam že skuhano kislo zelje ali kislo repo.
  • V nizki kozici na malce olja ali svinjski masti še prepražim na lističe narezano čebulo z dodatkom moke (prežganje).
  • Ko je prežganje narejeno dodam še na drobno nasekljan česen.
  • Prepraženo moko s čebulo zlijem v joto (jota mora vreti), dodam še krompir.
  • Kuham še najmanj 15 min.

OPOMBE

Nasvet
Jota je najboljša, če se v njej kuha nekaj svinjskega. To je lahko suho prekajeno meso ali pa salo koža katera ostane od slanine ali pancete. Ker bo to dalo joti svoj pravi okus, ne sme manjkati.
Priporočam kuhanje v večjih količinah, saj je jota ena tistih jedi, ki se najbolj posreči, ko jo pripravljamo v velikih količinah. 
Jota mora med kuhanjem konkretno vreti, saj ni juha. Ne tako močno da šprica čez rob, pa tudi ne mirno.
Bolje jo je skuhati kakšen dan prej, saj je naslednji dan zmeraj boljša. 
Vipavska jota
Vipavska jota se pripravlja iz kisle repe ali kislega zelja, svežega zelja ter ohrovta oz. pesinih listov, krompirja, fižola, zabele, moke, česna in popra. Vanjo dodamo tudi vino, lečo in fižol v zrnju ter začimbe. Njen poln okus dobi od klobas, ki se kuhajo v njej ali gnjatnih obreznin. 
Kraška jota
Enolončnica, ki jo pripravljajo na Krasu iz kisle repe ali kislega zelja. Zmeraj se vanjo doda tudi krompir. Posebna je kraška sladka jota, ki jo dodamo pretlačen krompir in fižol ter rdeče korenje, začimbe in žlico kisa.
Istrska jota
Istrska jota je enolončnica, ki se pripravlja iz kislega zelja in fižola v zrnju. Od ostalih se razlikuje v tem, da v njej ni krompirja.
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina