Črna sipina rižota

Maj 16, 2022

Objavil: Marko Žagar

 

logotip Kluba gurmanov Skaručna

Črna sipina rižota

Črna sipina rižota je tradicionalna istrska jed, ki jo tudi skupaj pripravljamo na kulinaričnih delavnicah v Klubu gurmanov Skaručna.
Ni še ocen
VRSTA JEDI Sladkovodne in morske jedi
VRSTA KUHINJE Slovenska

sestavine
  

  • Sipe
  • Rdeča čebula
  • Česen
  • Bogato rdeče vino
  • Riž
  • Radič za dekoracijo
  • Sol
  • Poper
  • Sušen paradižnik
  • Peteršilj
  • Olivno olje
  • Parmezan
  • Maslo

navodila
 

  • Sipe očistim in olupim kožico. Odstranim tudi zob in oči. Iz drobovine previdno odstranim mošnjiček, v katerem je črnilo in ga raztopim v malo mlačne vode.
  • V ponvi na olivnem olju svetlo prepražim rdečo čebulo.
  • Na prepraženo čebulo dodam sipe in nasekljan česen, da zadiši ter zalijem z raztopljenim črnilom.
  • Pokrito počasi dušim 45 minut oz. do mehkega ( odvisno od velikosti in starosti sip) in po potrebi počasi dolivam vročo vodo in vinom, solim.
  • Ko so sipe zdušene do mehkega dodam še narezane sušene paradižnike katere sem imel že v naprej namočene, opran riž in kuham do mehkega (dolžina kuhanje je odvisna od sorte riža) oz. na zob - al dente. Po potrebi zopet počasi dodajam vrelo vodo, vendar pazim, da rižota ni preveč tekoča
  • Čisto na koncu dodam v rižoto košček masla, da postane kremasta
  • Dekoriram z narezanim radičem, ki ga po želji lahko tudi vmešam v rižoto
  • Dekoriram z nasekljanim peteršiljem, da jed malce osvežim ter posujem z naribanim parmezanom.

OPOMBE

Nasvet
Namesto sip lahko uporabite tudi Jadranske kalamare.
Sipina rižota je tradicionalna Istrska jed, odlična je tudi s kalamari.
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina