Bograč

Jul 3, 2021

Objavil: Marko Žagar

 

logotip Kluba gurmanov Skaručna

Bograč

Bograč je odlična enolončnica, ki jo pripravljamo na kulinaričnih delavnicah in kulinaričnih team buildingih v Klubu gurmanov Skaručna pod vodstvom chefa Marka Žagarja.
Ni še ocen
Matjaž Žagar
Čas za predpripravo 3 hrs
Skupni čas 3 hrs
VRSTA JEDI Jedi iz šporheta, Jedi na žlico
VRSTA KUHINJE Slovenska tradicionalna kuhinja

sestavine
  

  • Čebula
  • Česen
  • Lovorjev list
  • Črni poper
  • Mleta kumina
  • Timijan
  • Sladka rdeča paprika
  • Ostra rdeča paprika
  • Olje
  • Sol
  • Meso govejega bočnika ali pleče
  • Divjačinsko pleče
  • Svinjsko pleče
  • Gobe
  • Močno rdeče vino
  • Krompir

navodila
 

  • V visoki kozici na vročem olju prepražim na drobno narezano čebulo, da postekleni, vendar pazim, da se ne prižge.
  • Medtem meso govejega bočnika (goveja krača brez kosti, zbirno meso) narežem na kose velikosti 3x3 cm, kite na malo manjše kose, in jih dodam v lonec k čebuli.
  • Dodam nasekljan česen ter začimbe (lovorjev list, malo črnega popra, ostale začimbe dodam kasneje) ter zalijem z močnim rdečim vinom.
  • Približno 20 minut do 1 ure kasneje (odvisno od starosti in količine oz. trdote govejega mesa) dodam divjačinsko meso razrezano na kose iste velikosti.
  • Približno 20 minut do 1 ure kasneje (odvisno od starosti in količine govedi oz. trdote govejega mesa in divjačinskega mesa) dodam svinjsko meso razrezano na kose iste velikosti.
  • Zalijem z vinom
  • Približno 45 minut pred koncem kuhanja golaža dodam na kose narezan krompir, solim. Odkrito kuham do mehkega.
  • Pred koncem dodam še gobe in preostale začimbe (mleto kumino, timijan, sladko rdečo papriko in ščepec ostre rdeče paprike).
  • Pripravljen bograč serviram v globokih krožnikih, za dekoracijo pa po želji uporabim francoski - taskravžljan peteršilj.

OPOMBE

Prekmurski bograč
Bograč je enolončnica, ki je svoje ime dobila po posodi, kotliču v kateri se kuha. To je vrsta golaža, ki je pripravljen iz treh vrst mesa, z začimbami, paradižnikom, papriko, krompirjem pa tudi z svežimi gobami v času sezone. Prirejajo pa se tudi tekmovanja za kuhanje najboljšega bograča, ta se odvijajo vsako leto.
 
Si preizkusil recept? Deli ga s prijatelji!Omeni @KlubGurmanov ali #KlubGurmanovSkarucna!
sl_SISlovenščina