Recept

RECEPT:Telečji ali goveji jezik s kozjim sirom

Čas priprave: 3 ure

Sestavine:

1. del priprave

  • jezik
  • sol
  • črni celi poper
  • lovorjev list
  • jušna zelenjava

2. del priprave

  • olivno olje
  • kozji sir
  • kuhan jezik

Postopek:

Jezik najprej operem in ga dam kuhat v osoljeno vodo z dodatkom popra, lovorja in jušne zelenjave. Jezik se, odvisno od starosti živali, kuha 2,5 - 4 ure. Jezik nato olupim in ga pustim, da se ohladi. Med hlajenjem očistim in nasekljam malo česna ter ga prelijem z olivnim oljem. Ohlajen jezik narežem na tanko - najbolje na salamoreznici. Nato ga prelijem z olivnim oljem, v katerem je že nasekljan česen. Preko njega naribam še kozji sir - na srednjo velikost ribežla .

Nasvet:

1. Priporočljivo je, da česen nasekljate uro ali dve prej, da olje postane po česnu bolj aromatično.

2. Jezik vedno olupimo, ko je še vroč.

3. Jezik je kuhan, ko gre povrhnjica dol z lahkoto.