Recept

RECEPT:Telečja obara

Čas priprave: 2 uri

Sestavine:

  • Čebula
  • Česen
  • Telečje pleče
  • Jušna zelenjava
  • Začimbe (sol, poper, šetraj, lovorjev list, celi poper, timijan, mleta kumina)

Priprava:

1. Čebulo na drobno narežem in jo v loncu zlatorumeno opražim na olju.

2. Dodam meso telečjega plečeta, narezanega na približno 3x3 cm velike koščke.

3. Pražim vsaj 5 minut, nato dodam mlete žitne otrobe in sesekljan česen.

4. Ko česen zadiši, zalijem z vodo in začinim z belim vinom. Dodam narezano jušno zelenjavo in začimbe (sol, celi poper, lovorjev list, timijan, šetraj ter malo mlete kumine). Vse skupaj kuham do mehkega.

5. Dodam ajdove vodne žličnike.

Žličniki iz ajdove moke

1. V lonec z osoljeno mlačno vodo stresem pšenično in ajdovo moko. S kuhalnico mešam do gladkega in po potrebi dodajam moko ali vodo, da zmes postane ravno prav gosta.

2. Nato žlico po žlici zakuham pripravljeno zmes v obaro

3. Kuham približno 10-15minut, odvisno od gostote testa.

Nasvet:

Za boljši okus proti koncu naredite malo temnega suhega prežganja - v ponvi prežgete moko in s kuhalnico mešate do rjavega prežganja, ki mu po zajemalkah dodajate obaro brez mesa in zelenjave ter mešate z metlico, da ne nastanejo grudice.