Recept

RECEPT:Telečja jetrca z jurčki

Čas priprave: 15 minut

Sestavine za 4 - 5 oseb:

  • ½ kg telečjih jetrc
  • ½ kg jurčkov
  • ½ kg čebule
  • par strokov česna
  • poljubna maščoba
  • sol
  • poper
  • timijan
  • majaron
  • mleta sladka rdeča paprika
  • svež peteršilj
  • vinjak
  • belo vino

Priprava:

Čebulo narežem na tanke rezine in jo prepražim na poljubni maščobi.Tokrat sem uporabil oljčno olje.

Uporabim večjo in širšo posodo, ki prenese in oddaja visoke temperature.

Ko čebula zarumeni, dodam sveže mlet poper, premešam in dodam na tanko narezane rezine jurčkov.

Med pečenjem jurčke nežno obračam, da ne razpadejo. Pečem samo toliko časa, da so zapečeni in da še vedno ostanejo čvrsti.

Telečja jetrca narežem na rezine.

Pečenim jurčkom dodam narezana jetrca in na tanko narezan česen, dodam ščepec timijana, majarona in za noževo konico sladke rdeče paprike.

Premešam in vse skupaj na zelo visoki temperaturi na hitro prepražim.

Flambiram z vinjakom ter takoj nato zalijemo z belim vinom in pokuhljam še cca pol minute na zelo vročem ognju.

Solim tik pred serviranjem. Za osvežitev jedi lahko dodamo malo nasekljanega svežega peteršilja.

Telečja jetrca z jurčki serviramo kot predjed ali samstojno jed z domačim belim kruhom, polento ali pire krompirjem. Poleg lahko ponudimo tudi svežo sezonsko solato.

Nasvet:

Jed vedno solimo tik pred serviranjem, namreč, če bi čebulo in jurčke solili med pripravo, bi spustili vodo in bi se kuhali, namesto pekli. Jetrca pa bi postala pretrda.