Recept

RECEPT:Sarme iz listov kislega zelja

Čas priprave: 2 uri

Sestavine:

  • Glava kislega zelja (v primeru večje količine več glav kislega zelja)
  • Mleto meso (goveje ali svinjsko)
  • Čebula
  • Česen
  • Sol
  • Poper
  • Riž
  • Sladkor
  • Kisla smetana (opcijsko)

Priprava:

1. Olupim čebulo, jo nasekljam in prepražim. Prepraženi čebuli dodam meso (glej Nasvet št.1).

2. Dodam sol, poper in česen. Premešam in ostavim z ognja.

3. Ko se začne ohlajati, k mesu dodam 6 - 7 % surovega riža (glej Nasvet št.2).

4. Ločim liste od glave zelja, debeli bet odrežem stran.

  

5. Liste razrežem na 3 dele - za male sarmice. Če želim velike, listov ne režem.

6. Narejeno maso iz mesa začnem zavijati v narezane zeljne liste (glej Nasvet št. 3). Nato jih zelo na tesno zložim skupaj.

 

Zavijanje sarmice       

7. Kuham 45 minut - počasno vretje.

8. Sarmice čisto malo zalijem, nanje položim krožnik ali pokrovko (mora biti manjše od posode), da jih obtežim.

Priprava omake:

1. Opcija:

V nizko kozico stresem sladkor in ga karameliziram. S kuhalnico ga mešam in pazim, da se ne zažge. Nato dodam čisto malo vode, paradižnikov koncentrat*, nato posebej iz moke in vode za zgoščevanje naredimo podmet. Vse kupaj zalijemo čez sarmice in nadaljujemo s kuhanjem.

*namesto paradižnikovega koncentrata lahko uporabite pasiran paradižnik. Kislost paradižnika uravnotežimo s sladkorjem.

2. Opcija:

Kislo smetano razžvrkljam, da postane tekoča in jo prelijem čez sarmice.

Sarma s kislo smetano

3. Opcija: Sarmice lahko jeste tudi brez omake.

Sarmice klub gurmanov Skaručna

Nasvet:

1. Za meso smo uporabili 1/2 govejega in 1/2 svinjskega mesa, da ni preveč pusto.

2. Med tem, ko pražimo, ne smemo dodajati riža, kajti meso spusti vodo, mi pa si želimo, da se riž ne razkuha.

3. Ko so sarmice zavite, jih moramo močno stisniti v pest, da dobijo lepo obliko.

4. Sarme, ki jih ne boste pojedli na tisti dan, jih lahko naslednji dan pogrejete v pečici. Večina ljudi pravi, da so naslednji dan še bolj okusne.

Nekateri namesto kislega zelja uporabijo liste mlade vinske trte. Priprava je zelo podobna. Vse, kar morate v tem primeru narediti, je liste kislega zelja zamenjati z listi mlade vinske trte.