Recept

RECEPT:Sarma v listih mlade vinske trte

Čas priprave: 2 uri

Sestavine:

  • Listi mlade vinske trte
  • Mleto meso (goveje ali svinjsko)
  • Čebula
  • Česen
  • Sol
  • Poper
  • Riž
  • Sladkor
  • Kisla smetana (opcijsko)

Priprava:

1. Olupim čebulo, jo nasekljam in prepražim. Prepraženi čebuli dodam meso (glej Nasvet št.1).

2. Dodam sol, poper in česen. Premešam in ostavim z ognja.

3. Ko se začne ohlajati, k mesu dodam 6 - 7 % surovega riža (glej Nasvet št.2).

Mleto meso z rižem za sarme

Mleto meso z rižem

4. Liste razrežem na 3 dele - za male sarmice. Če želim velike, listov ne režem.

5. Narejeno maso iz mesa začnem zavijati v liste mlade vinske trte (glej Nasvet št. 3). Nato jih zelo na tesno zložim skupaj.

7. Kuham 45 minut - počasno vretje.

8. Sarmice čisto malo zalijem, nanje položim krožnik ali pokrovko (mora biti manjše od posode), da jih obtežim.

Priprava omake:

1. Opcija:

V nizko kozico stresem sladkor in ga karameliziram. S kuhalnico ga mešam in pazim, da se ne zažge. Nato dodam čisto malo vode, paradižnikov koncentrat*, nato posebej iz moke in vode za zgoščevanje naredimo podmet. Vse kupaj zalijemo čez sarmice in nadaljujemo s kuhanjem.

*namesto paradižnikovega koncentrata lahko uporabite pasiran paradižnik. Kislost paradižnika uravnotežimo s sladkorjem.

2. Opcija:

Kislo smetano razžvrkljam, da postane tekoča in jo prelijem čez sarmice.

3. Opcija: Sarmice lahko jeste tudi brez omake.

Nasvet:

1. Za meso smo uporabili 1/2 govejega in 1/2 svinjskega mesa, da ni preveč pusto.

2. Med tem, ko pražimo, ne smemo dodajati riža, kajti meso spusti vodo, mi pa si želimo, da se riž ne razkuha.

3. Ko so sarmice zavite, jih moramo močno stisniti v pest, da dobijo lepo obliko.

4. Sarme, ki jih ne boste pojedli na tisti dan, jih lahko naslednji dan pogrejete v pečici. Večina ljudi pravi, da so naslednji dan še bolj okusne.

Nekateri namesto listov mlade vinske trte uporabijo liste kislega zelja. Priprava je zelo podobna. Vse, kar morate v tem primeru narediti, je liste mlade vinske trte zamenjati z listi kislega zelja.