Recept

RECEPT:Ričet - Ješprenj - Ješprenjka

Čas priprave: 3 ure + namakanje čez noč

Sestavine:

  • Ješprenj
  • Olje ali svinjska mast
  • Prekajena svinjska krača, prekajena rebra, prekajene kosti, kože šunk ali pršutov
  • Zelenjava (korenček, zelena, koleraba, korenina peteršilja)
  • Začimbe (lovorjev list, črn poper, majaron, timijan, šetraj)
  • Moka
  • Čebula
  • Rdeča sladka mleta paprika
  • Česen
  • Krompir (po želji)

Postopek:

1. Ješprenovo kašo oz. ješprenj in prekajeno svinjsko kračo čez noč namočim v hladni vodi.

2. Ješprenj operem in kuham v osoljeni vodi s svinjsko kračo, ki jo lahko nadomestim tudi s prekajeno kožo, kostmi, rebrci, vratovino ali parklji. Začinim z lovorjem in celim poprom.

3. V lonec dodam zelenjavo (korenček, zeleno, kolerabo, po želji tudi krompir), narezano na enako velike koščke. Vse skupaj kuham toliko časa, da se ješprenj in meso zmehčata.

4. Meso ali kože poberem ven in zrežem na kocke ter vrnem v ješprenj (meso bo močno izboljšalo okus in vonj enolončnice).

5. V nizki kozici opražim čebulo na navadnem rastlinskem olju ali svinjski masti in ji dodam moko. Naredim temno rjavo prežganje in mu dodam nasekljan česen ter rdečo papriko.

6. Zmes zalijem z dvema ali tremi zajemalkami ješprenja in dobro premešam z metlico, da ne nastanejo grudice.

7. Vse skupaj zlijem v lonec z ješprenjem in spet premešam. Dodam majaron, šetraj in timijan. Znova dobro premešam in po potrebi dosolim.

8. Kuham vsaj še 15 minut.

Nasvet: