Recept

RECEPT:Matevž

Čas priprave: 1 ura + namakanje čez noč

Sestavine:

  • Fižol
  • Krompir
  • Maščoba (svinjska mast ali olje)
  • Česen
  • Čebula
  • Sol
  • Poper

Priprava:

1. Čez noč fižol namočim v vodi.

  

2. Namočenega kuham 10 minut, vodo odlijem in jo nadomestim s svežo. Dodam nekaj listov lovorja in kuham do mehkega. Shranim si nekaj fižolove vode za pozneje, da z njo po potrebi zredčim jed.

  

3. V drugem loncu skuham neolupljen krompir, da ohrani kar čimveč okusa.

4. Krompir olupim. Medtem segrejem maščobo in na njej opražim nasekljano čebulo.

  

5. Krompir pretlačim. Drobno sesekljam ali stisnem nekaj strokov česna.

   

6. Popraženi čebuli dodam kuhan fižol in sveže stisnjen česen.

7. Fižolu dodam še krompir in vse skupaj pretlačim.

 

8. Solim, popopram in po potrebi dolijem malo fižolove vode.

 

Nasvet:

Matevž ke še posebej okusen, če je zabeljen z ocvirki.

Namesto svinjske masti lahko uporabite tudi olje