Recept

RECEPT:Krofi

Čas priprave: 1 - 1,5 ure

Sestavine:

  • jajca - od teh so vsaj 3 samo z rumenjaki
  • sladkor
  • mleko
  • moka
  • kvas
  • vanilijev sladkor
  • kapljica limoninega soka
  • voda
  • sol
  • maslo
  • mast za cvrenje, olje po izbiri
  • marmelada po izbiri
  • kapljica ruma

Priprava:

1. V skledi z ostro moko na sredini naredim vdolbino, kamor vmešam tekočino hladnega mleka in vroče vode. V tekočino še prej dodam kvas, dokler se ne raztopi. Vse skupaj premešam in nadaljujem do mehkega testa. Posujem z moko in prekrijem s krpo. Vse skupaj pustim vzhajati približno pol ure, dokler se testo ne napne.

2. V naslednji fazi pripravim novo maso iz rumenjakov, preostalih jajc z beljaki, sladkorja, limoninega soka, soli, vanilijevega sladkorja in kapljice ruma. Dodam penastemu maslu.

3. V testo vmešam narejeno mešanico in gnetem do gladkega testa. Testo ponovno pokrijem in ga pustim vzhajati slabe pol ure.

4. Začnem z izrezovanjem kosov in oblikujem krofe tako, da testo objamem z dlanmi. Na ravni površini ga nežno oblikujem v lepo okroglo obliko. Na koncu jih malenkost stisnem.

5. Krofe položim v pekač, rahlo posut z moko. Pokrijem jih s krpo in pustim na toplem slabe pol ure.

6. Med tem časom segrejem olje in po dobrih dvajsetih minutah začnem s cvretjem. Krofe obrnem navzdol z gladko stranjo in pokrijem ponev v kateri cvrem. Na vsake 2-3 minute krofe obrnem in jih cvrem še enkrat 2-3 minute do nastanka belega roba.

7. Da so krofi manj mastni, jih položim na papirnate brisače.

8. Čisto na koncu napravim tanko odprtinico skozi katero vbrizgam marmelado, ki ji po izbiri dodam kapljico ruma. Posujem jih s sladkorjem.

Nasvet:

Če so krofi brez vmesnega roba, je testo premalo vzhajalo. Pred cvrenjem jih je dobro malce pustiti, da se posušijo zato, da obdržijo gladko površino brez vdolbin.