Recept

RECEPT:Kokošja župa z žlikrofi

Čas priprave: 4 - 6 ur

Sestavine:

  • Domača kokoš
  • Sol
  • Celi poper
  • Lovorjev list
  • Čebula
  • Jušna zelenjava
  • Moka
  • Olje
  • Jurčki
  • Majaron
  • Belo vino

Postopek:

Juha

1. Domači kokoši odstranim perje in drobovino ter jo temeljito operem. Odrežem žlezo iz repa.

2. Kokoš položim v visok lonec s hladno vodo in kar najpočasneje segrevam vodo do vrelišča.

3. Dodam sol, celi poper, lovorjev list ter na cm debele narezane kolobarje čebule, ki sem jo zapekel v ponvi ali na žaru do skoraj črne barve.

4. Juha naj bo do vrelišča na najmanjšem ognju tako, da bo potrebovala vsaj 45 minut do vretja.

5. Po približno 4 - 5 urah kuhanja (pod vreliščem - juha ne sme vreti!) dodam jušno zelenjavo in kuham dokler se zelenjava ne zmehča. Med tem časom pripravim žlikrofe, nadevane s poljubnim nadevom.

Žlikrofi z jurčki

1. Za testo za žlikrofe zamešam moko, vodo in malce olja. Gnetem do gladkega ter razvaljam na približno mm debeline.

2. Testo razrežem na kvadrate velikosti 6x6 cm.

3. Posamezne kvadratke nadevam z jurčki, prepraženimi na čebuli, začinjenimi s sesekljanim česnom, soljo, mletim poprom, majaronom in malce belega vina.

4. Testo prepognem, da dobim nadevane trikotnike ter jih stisnem na stikih, da se sprimejo.

5. V rahlo osoljeni vreli vodi jih kuham 10 minut.

Nasvet: