Recept

RECEPT:Jušna osnova

Čas priprave: Odvisno od vrste mesa. Če kuham piščanca, je čas kuhanja od 45 minut do 1,5 ure. Če kuham staro kokoš ali starega petelina, se lahko čas kuhanja podaljša tudi do 6 ur. Če delam jušno osnovo iz kokota, bo čas kuhanja od 1 - 2 uri. Če kuham jušno osnovo iz svinjskega ali telečjega mesa (ali drobnice), je čas kuhanja od 1, 5 - 2,5 uri. Staro govedino, konja ali osla kuham 4 - 6 ur. Mlado junetino in žrebetino kuham 2 - 3 ure.

Sestavine:

  • Mesne obreznine in/ali kosti
  • Sol
  • Celi poper
  • Lovorjev list
  • Čebula
  • Jušna zelenjava (zelena, koleraba, korenine peteršilja, luštrek, rumeno in rdeče korenje)

Priprava:

1. Kosti in obreznine mesa, ki nam ostanejo, dam v hladno vodo, ki jo solim. Dodam lovorjev list, celi poper - črni ali mešanico, in počasi segrevam.

2. Med tem neolupljeno čebulo narežem na približno 1 cm debeline ter jo popečem iz obeh strani do temno rjave barve.

3. Pod vreliščem naj se kuha minimalno od 1 - 6 ur.

4. 30 - 45 minut pred koncem kuhanja dodam še jušno zelenjavo.

Nasveti:

Kratek video, ki prikazuje pripravo jušne osnove za govejo juho si oglejte na tej povezavi.