Recept

RECEPT:Izkoščičena nadevana račka ali gos

Čas priprave: 2,5 ure

Sestavine

  • Račka
  • Sol
  • Poper
  • Mleta kumina

Priprava:

1. Domačo račko operem in iz nje odstranim drobovje ( jetra, srce) in mast ( okoli riti).

2. Obrnem jo na prsi (s hrbtom je obrnjena gor) in zarežem kožo po hrbtenici od vratu do repa (repa ne odrežem).

3. Račko izkoščičim! Pod kožo zarežem ob rebrih do prsi (meso mora ostati na koži in ne na kosteh oz. prsnem košu).

4. Odstranim stegnenico, ključnico in cel prsni koš.

Izkoščičevanje

5. Ostane mi račka z bedrci in perutničkami.

Račka ali gos brez kosti

6. Po obeh straneh jo natrem s soljo, popram in natrem z mleto kumino.

Sestavine za nadev:

  • Star bel kruh
  • Čebula
  • Česen
  • Peteršilj
  • Jajce
  • Mleko
  • Belo vino
  • Meta
  • Majaron
  • Račja mast
  • Račja jetrca in srce

Priprava:

1. Čebulo prepražim na račji masti, ki mi je ostala od izkoščičevanja račke.

2. Jetrca narežem na male kocke.

3. Kruh narežem na kocke, ga začinim (majaron, peteršilj, meta) in premešam.

4. Dodam jetrca, mleko, belo vino in jajce.

5. Ko je čebula na zlato prepražena, dodam česen in polijem po nadevu (nadeva ne stiskam, da bodo kocke vseeno obdržale obliko).

6. Ponovno premešam.

7. Račko nadevam in jo zašijem od repa proti vratu.

Polnjenje račke ali gosi

Račko ali gos zašijemo

8. Pečem v pečici približno 70 minut.

Nasvet: