Recept

RECEPT:Bučna juha

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:

  • Čebula
  • Česen
  • Jedilna buča
  • Krompir
  • Sol
  • Poper
  • Lovor
  • Olje
  • Jušna zelenjava
  • Muškatni orešček
  • Bučno olje
  • Žlica sladkorja

Postopek:

1. Bučo operem in z nožem v krogu izrežem vrh, da lahko odstranim pokrov.

2. Z roko odstranim pečke in drobovino. Pečke kasneje popražim, drobovino pa zavržem.

3. Z žlico izdolbem meso in pazim, da na lupini ne naredim luknje (juha bo kasneje v njej servirana).

4. Narezano čebulo pražim do zlato rumene barve.

5. Dodam izdolbeno meso buče, posujem z veliko žlico sladkorja, da se zaradi nastale karamele buča med praženjem lepše obarva.

6. Dodam česen, ga pražim dokler ne zadiši in zalijem z vodo.

7. Dodam krompir narezan na kocke, rumeno korenje, malo kolerabe, lovorjev list in muškatni orešček. Vse skupaj posolim, popopram in kuham do mehkega.

8. Odstranim lovorjev list in z mešalnikom zmešam v kremno juho.

9. Juho nato prelijem v bučno lupino v kateri bo tudi servirana.

Nasvet:

Juho lahko po želji dekorirate z bučnim oljem in s praženimi bučnimi semeni.