Recept

RECEPT:Bograč

Čas priprave: 3 ure

Sestavine:

  • Čebula
  • Česen
  • Lovorjev list
  • Črni poper
  • Mleta kumina
  • Timijan
  • Sladka rdeča paprika
  • Ostra rdeča paprika
  • Olje
  • Sol
  • Meso govejega bočnika ali pleče
  • Divjačinsko pleče
  • Svinjsko pleče
  • Močno rdeče vino (teran, refošk)
  • Krompir

Postopek:

1. V visok lonec vržem na drobno narezano čebulo, dodam malce olja in pražim čim dlje, da čebula vsaj postekleni, vendar pazim, da se ne prižge. Nato jo posolim.

2. Medtem meso govejega bočnika (goveja krača brez kosti) narežem na kose velikosti 3x3 cm, kite na malo manjše kose, in jih dodam v lonec k čebuli.

3. Dodam nasekljan česen ter začimbe (lovorjev list, malo črnega popra, mleto kumino, timijan, sladko rdečo papriko in ščepec ostre rdeče paprike) ter zalijem z močnim rdečim vinom.

4. Približno 20 minut do 1 ure kasneje (odvisno od starosti in količine govedi oz. trdote govejega mesa) dodam divjačinsko meso razrezano na kose iste velikosti.

5. Približno 20 minut do 1 ure kasneje (odvisno od starosti in količine govedi oz. trdote govejega mesa in divjačinskega mesa) dodam svinjsko meso razrezano na kose iste velikosti.

6. Približno 45 minut pred koncem kuhanja golaža dodam na kose narezan krompir. Odkrito kuham do mehkega.

Nasvet:

Pripravljen bograč servirajte v globokih krožnikih, za dekoracijo pa po želji uporabite francoski "skravžljan" peteršilj.