Recept

RECEPT:Biftek z zelenim poprom in kaprami

Čas priprave: 20 minut

Sestavine:

  • Pljučna (file goveje ribice)
  • Sol
  • Črni Poper
  • Zelen poper
  • Gorčica
  • Kapre (v soli ali v slanici)
  • Belo vino
  • Balzamični kis (neobvezno)
  • Kos belega kruha

Priprava bifteka in omake:

1. Pred pripravo bifteka moram pljučno najprej očistiti vezi in žil ter pustiti v vsaj 14 dni nepredušno zavito v pvc foliji (da ji odvzamem zrak in ne zasmrdi), da se uleži.

2. Narežem na približno 3 cm debele kose, da dobim približno 25,30 dag težke bifteke.

3. Vsak kos nato popopram s sveže mletim črnim poprom z obeh strani in z gorčico na eni strani.

4. Bifteke rahlo s prsti poravnam (ne tolčem z kladivom za meso, ker je že tako mehko), pokapam z olivnim oljem.

5. Pustim počivati vsaj 20 minut na hladnem.

6. Med tem časom vzamem zelen poper iz slanice in ga polovico zdrobim (razpolovim).

7. Potrebujem tudi kapre v slanici ali kapre shranjene v soli.

8. Slednje je treba pred uporabo obvezno oprati pod tekočo vodo.

9. Na maslu v ponvi prepražim moko ter ji dodam zeleni poper, kapre ter žlico gorčice.

10. Zalijem z malo belega vina, po želji pa lahko dodam tudi kapljico balzamičnega kisa.

11. Biftek posolim.

12. V žar ponvi ali na živem ognju (grill) nato na nenaoljeni ponvi spečem biftek. Najprej ga pečem minuto na tisti strani, kjer nisem namazal gorčice.

13. Potem ga obrnem in pečem še nadaljnjo minuto na strani namazani z gorčico, ter postopek ponavljam. Torej, pravi biftek obračam vsako minuto do željene trdote (za angleško pečenje - roza barva pomeni, da ga ne pečem dlje od 5 minut).

14. Omako iz zelenega popra, kaper, gorčice in belega vina polijem čez biftek in podušim še za 20 sekund. Jed je gotova.

Priprava podlage za biftek:

1. Navaden bel kos kruha popečem v isti ponvi kakor biftek (lahko tudi v toasterju) in pazim, da ne popije preveč olja.

2. Obračam ga toliko časa, da se lepo zapeče, nato ga položim na krožnik, nanj pa biftek z omako.

3. Dekoriram s kaprami.

Nasvet: