Recept

RECEPT:Bakalar na belo, ribji namaz

Čas priprave: namakanje čez noč + kuhanje do 2 uri + priprava do 1,5 ure

Sestavine:

  • Sušena polenovka
  • Olivno olje (nežno, ekstra deviško - ne grenko ali močno)
  • Sončnično olje
  • Sol
  • Črni in beli mleti poper
  • Česen
  • Gorčica

Priprava:

1. Polenovko potolčem z valjarjem za testo ali kladivom za meso. Nato jo za vsaj 24 ur namočim v osoljeno hladno vodo. Pomembno je, da vodo zamenjam vsaj dvakrat ali trikrat, da se neprijeten vonj polenovke zgubi.

  

2. Zmehčano polenovko nato naslednji dan v vodi počasi kuham približno 3 ure.

3. Še topli/mlačni polenovki odstranim kosti in kožo, mesu pa dodam malce gorčice, sol in beli ter črni mleti poper. Vse skupaj nato pretolčem in pretlačim z okroglo kuhalnico.

4. Vzamem ponev in v njen na hitro opražim česen na olivnem olju, da zadiši. Pazim, da ne postane rjav, sicer zagreni. Ko končam, pripravek ohladim in ga dodam polenovki.

5. Polenovki dodam na drobno nasekljan česen in znova pretlačim z leseno kuhalnico ter postopoma dodajam olivno in navadno olje do primerne gostote za mazanje (z dodajanjem olja povečujem kremavost, vendar se izgublja okus po ribi).

6. Okus lahko popravim tudi z malce sladke smetane (za pridobitev večje količine nekateri dodajajo polenovki kuhan krompir, osliča in sladko smetano).

7. V hladilniku naj počiva vsaj čez noč.

Nasvet:

Bakalar lahko dekorirate z črnimi olivami, shranjenimi v olivnem olju, lahko pa tudi z navadnim peteršiljem.