Recept

RECEPT:Ajdovi žganci s krompirjem

Čas priprave: 1 ura

Sestavine:

  • Sol
  • Voda
  • Krompir
  • Svinjska mast
  • Ajdova moka
  • Ocvirki/zaseka/sveža slanina/panceta
  • Čebula (po želji)

Priprava:

1. Krompir olupim in ga razrežem na kose.

2. V visokem loncu zavrem cca. 3 litre rahlo osoljene vode in vanjo vržem narezan krompir. Dodam dve veliki žlici svinjske masti (da bodo žganci bolj rahli) in kuham 15 minut.

3. Dodam še 80 dag ajdove moke.

4. Ne mešam! Na sredini le s kuhalnico naredim luknjo, da voda vre tudi skozi luknjo in pokrijem (na ta način se namreč moka prekuha tudi od znotraj).

5. Pokrito kuham vsaj 45 minut, da se moka in krompir skuhata.

6. Nato odvečno vodo - žganjčevko odlijem in si jo shranim.

7. Zmes še enkrat dobro premešam in po potrebi dolijem žganjčevko, katero sem shranil.

8. Žgance premešam (počasi, plast za plastjo). Paziti moram, da so žganci drobljivi in ne preveč lepljivi - pocasti.

9. Zabelim jih z ocvirki in nekaj svinjske masti ali z zaseko na kateri sem prepražil tudi nekaj čebule za lepši vonj.

Nasvet:

Za pripravo jedi lahko uporabite tudi prepraženo svežo slanino in/ali panceto. Tisti, ki ne jeste mesa, si jih lahko pripravite brez masti in ocvirkov. V tem primeru za rahlost dodate maslo ali olje (oljčno ali navadno)

Ajdova kaša z Jurčki - gobami Ajdova kaša z Jurčki - gobami Ajdovi vzhajanci Ajdovi žganci s krompirjem Ajdovi žganci s krompirjem Ajdovi žganci s krompirjem Ajdov krapec s skutinim nadevom in medom Aleluja Biftek z zelenim poprom in kaprami Bograč Bujta repa Čemažev namaz Čompe s skuto Domača jetrna pašteta Domači mlinci Domači mlinci Golaž jadranskih kalamarov in krompirjevi njoki Jajca s kaviarjem Jetrni cmočki Jušna osnova Karamelni mlečni riž Karamelni mlečni riž Kmečka pojedina Krofi Krompirjevi Štruklji v teranovi omaki z suhimi slivami Krompirjevo testo za njoke ali druge krompirjeve jedi Lisičkina juha s krompirjem - Lisičke Lisičkina juha s krompirjem - Lisičke Mozzarella z orehi in olivnim oljem Ocvirki in svinjska mast Pečeni Jurčki Pečeni Jurčki Piščančje krače v čebulni omaki Sarma v listih mlade vinske trte Sarme iz listov kislega zelja Segedin Sirove kroglice Škampova juha Testenine s škampi na belo ali rdeče Žličniki iz ajdove moke Žlikrofi z mesnim nadevom Žrebičkove rolade Čebulna juha Domače maslo - puter Mlečne Kumare Mlečne Kumare Mlečne Kumare Umešana jajčka Matevž Nadevana jajčka Orehovi Piškoti Sirova omaka Skutini cmoki, knedli, slivovi cmoki Štruklji - sladki ali slani (čemaževi) Testenine Kokošja župa z žlikrofi Mlečni močnik Prežganka ali zaporniška župa Prežganka ali zaporniška župa Segedin golaž Škampova kremna juha Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa Telečja obara Tržiške bržole Zeljna juha z jabolki Zeljna juha z jabolki

Klub Gurmanov Skaručna Facebook