Čas priprave: 45 minut
Sestavine:
Nadev
Preliv
Priprava:
1. V moko naredim jamico, dodam mlačno vodo, jajce, olje in sol ter zamesim mehko testo.
2. Testo dobro pregnetem, oblikujem v kroglo, ki jo premažem z oljem in pokrijem z večjo posodo. Počiva naj vsaj 1 uro.
3. Nadev: čemaž narežem na rezance ali nasekljam, dodam skuto, jajca, sol, kislo smetano (po potrebi sladkor, rozine, rum, limonino lupinico - če želim sladke štruklje) in premešam. Testo razvaljam na približno 3 mm debelo, pokapljam s stopljenim maslom in potresem z drobtinami.
4. Na tanko premažem z nadevom, naredim zvitek in ga zavijem v aluminijasto folijo ali moker prtiček.
5. Kuham v vreli, rahlo osoljeni vodi do 30 minut.
6. Štruklje vzamem iz vode in jih pustim počivati.
7. Narežem in jih prelijem z na maslu opraženimi drobtinami. Če so štruklji s sladkim nadevom, jih potresemo tudi s sladkorjem.
Najljubši gurmanski preliv za štruklje je teranova omaka s suhimi slivami, ki jo pripravim takole:
1. Suhe slive skuham v mali količini vode in jih očistim koščic.
2. V kozico nasujem sladkor in ga karameliziram, zalijem z manjšo količino vode, da se malce ohladi in nato še s teranom. Dodam že prej skuhane slive vključno z vodo, ki je ostala po kuhanju ter na hitro prevrem.
3. Začinim z meto, čilijem, muškatnim oreščkom in cimetom.
Nasvet: