Recept

RECEPT:Škampova kremna juha

Čas priprave: 1,5 ure

Sestavine:

  • Škampi
  • Olivno olje
  • Česen
  • Drobtine
  • Pasiran paradižnik, po izbiri češnjev paradižnik ali mini pelati
  • Belo vino
  • Peteršilj
  • Sol
  • Sladka smetana - opcijsko

Postopek:

1. Na olivnem olju v nizki kozici na hitro popečem škampe (in narezan mini paradižnik) iz vseh strani.

2. Odstavim z ognja.

3. Škampom ločim glave od repov. Repke prihranim, glave pa dam nazaj v kozico.

4. Dodam nasekljan česen, drobtine, pasiran paradižnik in zalijem z belim vinom.

5. Kuham 15 minut.

6. Med kuhanjem škampovih glav repke očistim oklepov.

7. S paličnim mešalnikom zmeljem vse oklepe glav, klešče in drugo, ter precedim skozi cedilo.

8. Dobim čisto škampovo osnovo.

9. Po potrebi dolijem malce vode ter kuham še 15 minut.

10. Juho legiram z malce sladke smetane (po izbiri), osvežim s peteršiljem, nalijem v krožnike in potresem s škampovimi repki.

Škampove repke olupite in z njimi dekorirajte juho. Po izbiri lahko na koncu dodate tudi sladko smetano.

Nasvet:

Pri pripravi te juhe vzamemo najmanjše škampe, ker so hkrati najcenejši. Po eni porciji lahko vzamemo tudi en lep velik škamp še dodatno za dekoracijo.

Ajdova kaša z Jurčki - gobami Ajdovi žganci s krompirjem Aleluja Aleluja Bakalar na belo, ribji namaz Biftek z zelenim poprom in kaprami Bograč Bograč Bučkina juha Bujta repa Dagnje na buzaro, pedoči, klapavice v buzari Dimljena riba v peči s špinačo in pečeno polento Domača jetrna pašteta Domači mlinci Golaž jadranskih kalamarov in krompirjevi njoki Golaž jadranskih kalamarov in krompirjevi njoki Hobotnica v solati Jajca s kaviarjem Jetrni cmočki Jušna osnova Karamelni mlečni riž Karpačo hobotnice Karpačo lososa Karpačo mečarice Kmečka pojedina Krofi Lisičkina juha s krompirjem - Lisičke Losos ali postrv v pečici Marinirana riba sulec, losos, postrv Marinirani inčuni Morske Nožnice - Kapelunge, Dagnje - Klapavice - Pedoči, Vongole, Kapesante - Jakobove pokrovače Ocvirki in svinjska mast Paradižniki z gobovim nadevom Pečeni Jurčki Piščančje krače v čebulni omaki Rižota z morskimi sadeži Sarma v listih mlade vinske trte Sarme iz listov kislega zelja Segedin Segedin Škampova juha Škampova juha Škampova juha Slane sardele v marinadi Testenine s škampi na belo ali rdeče Testenine s škampi na belo ali rdeče Testenine z dagnjami, klapavicami, pedoči Tunin namaz - Ribji namaz Žabji kraki po tržaško Žličniki iz ajdove moke Žlikrofi z mesnim nadevom Žrebičkove rolade Brusketa s prekajenim lososom Bučna juha Čebulna juha Mlečne Kumare Mlečne Kumare Čemaževa juha Česnova juha Cvetačna juha Fižolova juha Goveja juha Goveji golaž Kokošja župa z žlikrofi Kokošja župa z žlikrofi Mlečni močnik Mlečni močnik Pasulj Prežganka ali zaporniška župa Prežganka ali zaporniška župa Ričet - Ješprenj - Ješprenjka Segedin golaž Segedin golaž Škampova kremna juha Škampova kremna juha Škampova kremna juha Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa Telečja obara Telečja obara Tržiške bržole Tržiške bržole Zeljna juha z jabolki Zeljna juha z jabolki

Klub Gurmanov Skaručna Facebook