Recept

RECEPT:Škampova juha

Čas priprave:

Sestavine:

  • Olivno olje
  • Škampi
  • Česen
  • Peteršilj
  • Vejica svežega rožmarina
  • Pasiran paradižnik - opcijsko
  • Sladka smetana - opcijsko

Priprava:

1. Škampe popečem na oljčnem olju. Repke še prej odstranim od glav.

2. Glave zalijem z vodo in pričnem s kuhanjem. Kuham jih približno pol ure. Vejica svežega rožmarina se kuha 5 minut zraven v juhi. Dodam še česen.

3. Z paličnim mešalnikom zmeljem škampove glave.

4. Vse skupaj precedim skozi cedilo in narejena je odlična škampova osnova.

5. Zdrobljene škampove glave ponovno vstavim v posodo, zalijem z 2 dl vode in zavrem. Ponovno precedim, dodam malce belega vina in drobtin.

6. Počasi kuham, dodam še sol in po želji začinim še s timijanom.

7. Juho zgostim z drobtinami.

Nasvet:

Škampove repke olupite in z njimi dekorirajte juho. Po izbiri lahko na koncu dodate tudi sladko smetano.

Ajdova kaša z Jurčki - gobami Ajdovi žganci s krompirjem Aleluja Aleluja Bakalar na belo, ribji namaz Biftek z zelenim poprom in kaprami Bograč Bograč Bučkina juha Bujta repa Dagnje na buzaro, pedoči, klapavice v buzari Dimljena riba v peči s špinačo in pečeno polento Domača jetrna pašteta Domači mlinci Golaž jadranskih kalamarov in krompirjevi njoki Golaž jadranskih kalamarov in krompirjevi njoki Hobotnica v solati Jajca s kaviarjem Jetrni cmočki Jušna osnova Karamelni mlečni riž Karpačo hobotnice Karpačo lososa Karpačo mečarice Kmečka pojedina Krofi Lisičkina juha s krompirjem - Lisičke Losos ali postrv v pečici Marinirana riba sulec, losos, postrv Marinirani inčuni Morske Nožnice - Kapelunge, Dagnje - Klapavice - Pedoči, Vongole, Kapesante - Jakobove pokrovače Ocvirki in svinjska mast Paradižniki z gobovim nadevom Pečeni Jurčki Piščančje krače v čebulni omaki Rižota z morskimi sadeži Sarma v listih mlade vinske trte Sarme iz listov kislega zelja Segedin Segedin Škampova juha Škampova juha Škampova juha Slane sardele v marinadi Testenine s škampi na belo ali rdeče Testenine s škampi na belo ali rdeče Testenine z dagnjami, klapavicami, pedoči Tunin namaz - Ribji namaz Žabji kraki po tržaško Žličniki iz ajdove moke Žlikrofi z mesnim nadevom Žrebičkove rolade Brusketa s prekajenim lososom Bučna juha Čebulna juha Mlečne Kumare Mlečne Kumare Čemaževa juha Česnova juha Cvetačna juha Fižolova juha Goveja juha Goveji golaž Kokošja župa z žlikrofi Kokošja župa z žlikrofi Mlečni močnik Mlečni močnik Pasulj Prežganka ali zaporniška župa Prežganka ali zaporniška župa Ričet - Ješprenj - Ješprenjka Segedin golaž Segedin golaž Škampova kremna juha Škampova kremna juha Škampova kremna juha Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa Štajerska kisla juha iz parkljev, ušes in repa Telečja obara Telečja obara Tržiške bržole Tržiške bržole Zeljna juha z jabolki Zeljna juha z jabolki

Klub Gurmanov Skaručna Facebook