V medijih

Gurmanski užitki na barki Triton

Objavljeno: 20. 07. 2012, ob 07:12

Avtor: Kaja Kraljevič, Anita Urbančič

Klub gurmanov Skaručna je društvo, ki si prizadeva ohranjati slovensko kulinarično dediščino, obenem pa želijo ponuditi možnost zabavnega kuhanja na tedenskih dogodkih, imenovanih Kuhajmo skupaj. Tokrat so kuhali z vetrom v laseh in v gusarskem stilu ter s širnim morjem pred očmi na barki Triton.


Preteklo soboto dopoldne so je 35 gurmanov pri skladišču soli v Portorožu vkrcalo na barko Triton. Šlo je za enega prvih letošnjih izletov, na katerem so pripravili tudi več kot ducat specialitet iz morskih globin.

Kot pravi idejni vodja, glavni kuhar in "oče" Kluba gurmanov Skaručna Marko Žagar, ne gre za navaden kuharski tečaj, temveč družabni dogodek, na katerem se poleg veščin kuhanja udeleženci naučijo tudi različnih "trikov" in nasvetov.

"Smo kulinarično društvo in združujemo vrhunsko kuhanje z učenjem. Jedi in specialitete, ki pri nas prihajajo na krožnik, pripravljamo skupaj z gosti. Klub smo zasnovali uživači, ki smo se želeli naučiti kuhati značilne domače jedi ter pripravljati eksotične skulpture in nenavadne prikuhe, ob tem pa gojiti kulturo bogatega gurmanskega razvajanja. Pri naši kuhariji ne gre samo za vrtenje kuhalnice, temveč se po navadi konča z vrtenjem na argentinski tango ali dunajski valček. Je rock’n’roll s polno žlico v ustih!" je pojasnil.

Namen večerov torej ni le razvajanje z več kot ducat jedmi v enem večeru, temveč da se gurmanski udeleženci dogodka naučijo, kako enake specialitete pripraviti tudi doma. Udeleženci dogodkov aktivno sodelujejo pri pripravi hrane, vse pa poteka pod budnim Žagarjevim očesom. Kuhanje sicer ni obvezno. Če želite, lahko samo ležerno sedite za mizo in se pustite razvajati z vseh koncev in krajev.

Običajno pripravijo več različnih hladnih in toplih predjedi, juh, glavnih jedi, prilog in sladic. Klub Gurmanov občasno organizira tudi izlete in ekskurzije po Sloveniji in bližnjih državah, kot je bilo tokratno kuhanje na barki, med katerimi se včasih v lokalnih gostilnah učijo pripravljati specialitete obiskanega kraja.

Vir: Regional Obala