Kuharski nasveti chefa

Nasvet št. 1: Imamo dve jajci, eno je kuhano, drugo surovo. Kako vemo, katero je kuhano?

Odgovor: Obrnemo ga kot vrtavko in če se vrti, je kuhano in če ne, je surovo.

jajca-klub-gurmanov-skarucna

Nasvet št. 2: Koliko časa se kuha telečji ali goveji jezik (oz. jezik katere koli živali)?

Odgovor: Jezik se kuha toliko časa, da se povrhnjica z lahkoto olupi.

Nasvet št. 3: Kaj lahko naredimo s škampovimi glavami?

Odgovor: Škampe prekuhamo, glave zmeljemo in jih precedimo, da dobimo škampovo osnovo.

Nasvet št. 4: Kako je priporočljivo v zmrzovalniku shranjevati jurčke? Kako jih je najbolje pripraviti?

Odgovor: V zmrzovalniku lahko shranjujete cele jurčke, še bolje pa je, da jih razrežete na tanko. Fino je, da zamrznjene jurčke date ven iz zmrzovalnika vsaj kakšne pol ure preden jih začnete pripravljati. Jurčke obvezno pripravljamo na visoki temperaturi. Odlični so tudi v kombinaciji z ajdovo kašo.

Nasvet št. 5: Kam še lahko postavimo kozarce, napolnjene s smrekovimi vršički in sladkorjem, za pripravo sirupa iz smrekovih vršičkov?

Odgovor: Napolnjene kozarce lahko postavite tudi v temnejši prostor, bo pa v tem primeru čas, da se sladkor stopi, precej daljši.

Nasvet št. 6: Kaj vse lahko še dodam na osnovno brusketo?

Odgovor: Pri bruschetti se lahko poigrate z različnimi variacijami. Omejitev tukaj ni, zato se prepustite svoji kuharski domišljii. Lahko dodate mladi sir, domače suhe mesnine, pečeno meso, tudi kakšno gozdno sadje kot začimbo. Predvsem bodite pozorni na to, da jih pri pripravi ne pokapljate s preveč olja, ker bodo sicer s tem izgubile hrustljavost. 

Nasvet št. 7: Kot kaj ponudimo ajdove vzhajance?

Odgovor: Ajdove vzhajance lahko ponudite k mesu, zelju, repi, lahko pa tudi kot samostojno jed s solato.

Nasvet št. 8: Ali lahko ajdove žgance pripravim tudi brez mesa (masti, ocvirkov...)?

Odgovor: Ja. V tem primeru lahko za rahlost dodate maslo ali olje (oljčno ali navadno).