fbpx

Avtor: Marko Žagar

PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA

Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek prinesli na britanska tla. Poznamo topel ali hladen, alkoholen ali brezalkoholen punč, ki se pije ob družabnih dogodkih ali v prazničnih dneh. Punči so lahko različnih okusov (rum, pomarančni, jabolčni, čokoladni in podobno), spodaj pa se nahaja recept za liter punča z okusom ruma.

3 žlice sladkorja prepražimo in stalno mešamo, da dobimo karamel, zalijemo z litrom vode in rahlo kuhamo tik pod vreliščem. Dodamo dve vrečki zelenega (za sadne punče) ali črnega čaja (za rum punč), skorjo cimeta, 3 klinčke, nariban muškatni orešček (po okusu), 2 decilitra ruma (lahko tudi vodko, gin ali sadni liker), za sladilo pa malo medu ali sladkorja in pustimo na toplem. Če delamo sadni punč, lahko za okus dodamo še 100% jabolčni sok ali sok iz svežih pomaranč. Če ne želimo izrazitega okusa po rumu, lahko 1 deciliter nadomestimo z belim, ne preveč suhim vinom, seveda pa ga lahko tudi dolijemo, brez odvzema ruma. Punč nato precedimo in ga postrežemo v visokih kozarcih. Recept je prispeval Marko Žagar iz Kluba gurmanov Skaručna.

Vir: Radio 1

v medijih
Kako smo se v Klubu gurmanov učili mojstrskih prijemov pri kuhanju, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »