fbpx

Avtor: Marko Žagar

Uživači smo se prijetno torkovo popoldne mudili v gurmanski hiši v Skaručni, kjer smo iz prve rute doživeli izkušnjo gostov, ki jih kot ponavadi v roke “vzame” gurmanski mojster Marko Žagar.

Prijeten in domačen prostor je Marko, ki izhaja iz zagotovo ene najbolj znanih gostilniških družin, Žagarjevih iz Skaručne, uredil pred devetimi leti, ko je nastala ideja o ustanovitvi Kluba Gurmanov Skaručna. Vsak, ki stopi skozi njegova vrata, v roke najprej dobi šilce domačega žganja, po podpisu pristopne izjave v članstvo kluba gurmanov pa si nadene predpasnik. Prostor krasi ogromno starin, nad zbiranjem teh predmetov pa je Marka navdušil njegov oče Slavko. “Ko sem bil še majhen, sem z očetom vsak dan hodil v nabavo hrane, po vino na eno kmetijo, na drugo kmetijo po klobase, po meso pa spet na drug konec. Spotoma sva neutrudno zbirala starine. Posledica tega je, da je naši veliki hiši gurmanov prava pravcata zbirka starin in marsikatero od njih, za večjo domačnost ob pripravi tradicionalne slovenske kulinarike, uporabljam še danes. Zato nekateri morda ob vstopu v našo hišo dobijo občutek, da so obiskali muzej, saj prostor krasijo številni pripomočki in eksponati še iz časa naših babic, od katerih vsak nosi svojo zgodbo,” pripoveduje…

No, še preden pa sem se dobro zavedla, sem med njegovim pripovedovanjem, z ogromnim nožem v roki, stala za kuhinjskim pultom in ob ritmu, ki ga je narekovala Save all your kisses for me, zmagovalna skladba Eurosonga pred mnogo leti (tudi sicer so dogajanje v kuhinji celo popoldne spremljali evergreeni), sekljala žajbelj. Začimbe v Markovi kuhinji igrajo pomembno vlogo in ob odhodu lahko kupite tudi cel kovček kozarčkov z začimbami, ki jih je pripravil sam. “Kamorkoli grem, moram imeti svoje začimbe s seboj”, je rekel Marko, ki mi je med razlaganjem še hitro popravil tehniko sekljanja. Marko je tudi sicer bogata zakladnica kulinaričnega znanja in v njegovi kuhinji se zares lahko naučite mojstrskih prijemov kuhalnice, vplivov, ki jih ima na okus jedi izbrana posoda, vrhunsko odmerjanje in dodajanje začimb, ravno prav krhko testo, ravno prav močan ogenj, …skratka vse, kar potrebujete, da dosežete vrhunske okuse. In kar je najlepše, to dosežete tudi s svojim delom! Priznam, da je res čisto drug občutek, ko je izpod mojih rok prišla jed, za katero si tudi v sanjah nisem mislila, da jo bom znala pripraviti tako dobro. “Boljšega piščanca v lajfu še nisi jedla,” mi je zagotovil Marko. Verjetno je k temu, da je bil piščanec res nadvse okusen, pripomoglo tudi sproščeno vzdušje.

Marko je tudi sicer bogata zakladnica kulinaričnega znanja in v njegovi kuhinji se zares lahko naučite mojstrskih prijemov.

Klub Gurmanov Skaručna ni klasična gostilna, je prijateljsko in družinsko kulinarično doživetje, ne samo uživanja v hrani, temveč tudi njene priprave in druženja ob tem. Med mojim kuhanjem je bilo v prostoru nadvse živahno. Mimo se je oglasila Markova mama, vitalna in zgovorna gospa, ki še vedno skrbi za nabavo. S kozarcem dobrega vina v roki je moje kuharsko udejstvovanje spremljal Markov dober prijatelj in sosed Gregor, oglasilo pa se je še nekaj drugih članov, spili so kozarec dobrega vina, malo pokomentirali dogajanje in se odpravili naprej. Medtem, ko se je piščanec pekel v peči na drva  (“Peč je bila tako draga, da bi si lahko namesto nje privoščil dober avto.  Ampak verjetno jih jaz na tole peč dobim več kot kdorkoli na ne vem kakšnega Porscheja,” se je pošalil Marko), nas je gurmanski mojster povabil v kletne prostore, v najnovejšo pridobitev, Vinsko klet Kluba gurmanov Skaručna.

Tam želi na enem mestu ponuditi slovensko vinsko in kulinarično tradicijo v malem. V prostoru, kjer sem opazila nekaj res že častitljivo starih etiket, bodo potekale degustacije izbranih vin slovenskih vinarjev, ki bodo predstavljali slovenske vinorodne dežele, vinorodne okoliše in posebej pripravljenih prigrizkov povezanih s kraji, od koder vina izhajajo. Obiskovalcem, ki si bodo zaželeli degustirana vina okušati tudi doma, pa bo vedno na razpolago bogata ponudba Vinske kleti Kluba gurmanov Skaručna.

Prijetno popoldne se je prevesilo v večer (ja, za obisk v Klubu Gurmanov si morate vzeti malo več časa, saj je kuhanje pri Marku pač posebno doživetje) in po nekajurnem poskušanju vina, kuhanju in poslušanju zanimivih zgodb in prigod iz kuhinje, je bil čas, da uživača, prijetno utrujena in polna dobre energije, zaključiva najin obisk.

Vir: Uživajmo.si

novice
Punč, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Recept za punč

Avtor: Marko Žagar PUNČ IZ KLUBA GURMANOV SKARUČNA Punč izvira iz Indije, angleški mornarji pa so bili tisti, ki so v začetku 17. stoletja napitek

Več »
Kako smo se v Klubu gurmanov učili mojstrskih prijemov pri kuhanju, Zasebni dogodki, tematski dogodki, Vinske degustacije, prezentacije Slovenskih vinarjev, Kulinarični teambuilding, kuharski tečaj, kulinarične delavnice, rojstni dnevi v klub gurmanov Skaručna

Zelje 4x na teden

Avtor: Marko Žagar Velik ljubitelj dobre hrane in ustanovitelj Kluba gurmanov Skaručna, društva za ohranjanje kulinarične dediščine Slovenije Marko Žagar najbolj uživa, ko lahko ljudem

Več »