fbpx

Črna sipina rižota

Črna sipina rižota je odlična jed, ki jo skupaj z vami pripravljamo na kulinaričnih delavnicah, kuharskih tečajih ali kulinaričnih teambuildingih v Klub Gurmanov Skaručna
Črna sipina rižota je odlična jed za vse ljubitelje morske hrane, ki si želite nekaj drugačnega in okusnega. Postrežemo jo lahko kot glavno jed ali kot toplo predjed

Sestavine
  

  • Sipe
  • Rdeča čebula
  • Česen
  • Bogato rdeče vino
  • Radič za dekoracijo
  • Sol
  • Poper
  • Sušen paradižnik
  • Peteršilj
  • Olivno olje
  • Parmezan
  • Maslo

Navodila
 

  • Sipe očistim in olupim kožico. Odstranim tudi zob in oči. Iz drobovine previdno odstranim mošnjiček, v katerem je črnilo in ga raztopim v malo mlačne vode.
  • V ponvi na olivnem olju svetlo prepražim rdečo čebulo.
  • Na prepraženo čebulo dodam sipe in nasekljan česen, da zadiši ter zalijem z raztopljenim črnilom.
  • Pokrito počasi dušim 45 minut oz. do mehkega ( odvisno od velikosti in starosti sip) in po potrebi počasi dolivam vročo vodo in vinom, solim.
  • Ko so sipe zdušene do mehkega dodam še narezane sušene paradižnike katere sem imel že v naprej namočene, opran riž in kuham do mehkega (dolžina kuhanje je odvisna od sorte riža) oz. na zob - al dente. Po potrebi zopet počasi dodajam vrelo vodo, vendar pazim, da rižota ni preveč tekoča
  • Čisto na koncu dodam v rižoto košček masla, da postane kremasta
  • Dekoriram z narezanim radičem, ki ga po želji lahko tudi vmešam v rižoto
  • Dekoriram z nasekljanim peteršiljem, da jed malce osvežim ter posujem z naribanim parmezanom.

Opombe

Nasvet
Namesto sip lahko uporabite tudi Jadranske kalamare.
Črna rižota je okusna morska jed, ki izvira iz severne Italije. Glavna sestavina te jedi je riž, ki mu dodamo sipe ali druge mehkužce, česen, čebulo, paradižnik, vino in začimbe, kot so peteršilj, baziliko in timijan.
Riž je poln antioksidantov in mineralov, zaradi svojih barv pa vsebuje tudi antocianin, ki ima največje zdravilne učinke. Sipino črnilo, ki ga dodamo rižoti, tako bogate z beljakovinami in vitaminom B12 ter tako odličen vir železa.
Pri pripravi črne sipine rižote je pomembno, da riž kuhamo postopoma in ga ne prekuhamo, saj mora ostati lepo čvrst.
Črna sipina rižota je odlična jed za vse ljubitelje morske hrane, ki si želite nekaj drugačnega in okusnega. Postrežemo jo lahko kot glavno jed ali kot toplo predjed
Vrsta jedi Sladkovodne in morske jedi
Vrsta kuhinje Italijanska, Mediteranska, Slovenska